Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Οι φονιάδες των λαών είναι φίλοι μας… ;

Πριν προλάβει  να στεγνώσει το μελάνι από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ  της κυβέρνησης της ΝΔ και του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ για την παραμονή και την επέκταση των βάσεων στην Ελλάδα καθώς και η πρόσφατη επικύρωση από την βουλή αυτής της συμφωνίας, ένας καταιγισμός δημοσιευμάτων μας πληροφορεί για το ενδιαφέρον του πρεσβευτή των ΗΠΑ Τ. Πάϊατ για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Βόλου και την προσέλκυση αμερικάνικων επενδύσεων σε αυτό. 

Μάλιστα οργανώθηκε σε συνεργασία με τον επιχειρηματία  Γ. Ξηραδάκη ( Δνων Σύμβουλος της XRTC BUSINESS CONSULTANTS ) συνάντηση με τους βουλευτές Μαγνησίας της ΝΔ στην οποία παρευρέθηκαν επίσης οι γενικοί γραμματείς Οικονομικής Πολιτικής και Τουρισμού της κυβέρνησης για την προώθηση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Βόλου. Στην συνάντηση αυτή ο πρεσβευτής των ΗΠΑ ζήτησε από όλους τους παρευρισκόμενους «θετική διάθεση για αποφυγή της γραφειοκρατίας» που σημαίνει ότι τοπικοί βουλευτές και κυβέρνηση θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν πλήρως στις απαιτήσεις των αμερικάνων ιμπεριαλιστών για την στρατηγική αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου για τα πολεμικά τους σχέδια. Ακριβώς μετά από την εκδήλωση του «έντονου ενδιαφέροντος» του αμερικανού πρέσβη , η κυβέρνηση μέσω των υπουργών ανάπτυξης και οικονομίας ξεκινάει τις διαδικασίες , μέσω ΤΑΙΠΕΔ, για το ξεπούλημα δέκα λιμανιών της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτό του Βόλου. 


Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η επένδυση που σχεδιάζεται για το λιμάνι του Βόλου θα συναρτηθεί άμεσα με την αντίστοιχη που θα πραγματοποιηθεί και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου ήδη οι Αμερικάνοι , μέσω της πρόσφατης συμφωνίας, αποκτούν μία ακόμα στρατιωτική βάση. Έτσι λοιπόν τα λιμάνια του Βόλου και της Αλεξανδρούπολης θα αποτελέσουν ένα «ζεύγος» βάσεων με στρατηγική σημασία λόγω της θέσης του καθενός. Οπότε γίνεται κατανοητό ότι οι επενδύσεις που σχεδιάζουν οι αμερικάνοι στα λιμάνια Βόλου και Αλεξανδρούπολης θα συνδέονται με την εξασφάλιση των κατάλληλων υποδομών για τον απρόσκοπτο λιμενισμό των πολεμικών τους πλοίων που θα επιτηρούν το Αιγαίο και θα προετοιμάζουν τις πολεμικές τους εξορμήσεις ενάντια στους λαούς και τις χώρες της περιοχής και ακόμα πιο πέρα. Να μην ξεχνάμε ότι ήδη στον Βόλο και το Στεφανοβίκειο με την συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν ήδη εγκατασταθεί  αμερικάνικες στρατιωτικές δυνάμεις της 173ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (κομάντος ) και έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού με 30 επιθετικά ελικόπτερα και 400 χειριστές και τεχνικό προσωπικό. Με την ιδιωτικοποίηση – στρατιωτικοποίηση του λιμανιού του Βόλου , ο τόπος μας γίνεται μία «πλήρης» πλατφόρμα εξόρμησης σε συνεργασία τόσο με τις ναυτικές δυνάμεις της Αλεξανδρούπολης όσο και τις αεροπορικές δυνάμεις (drones – τάνκερ ανεφοδιασμού κ.λ.π.) που δίνει η αμερικάνικη βάση της Λάρισας.   

Από την μεριά του πολιτικού προσωπικού τόσο του κυβερνητικού όσο και του τοπικού ( δήμος, περιφέρεια ) η όλη εξέλιξη παρουσιάζεται σαν μία σημαντική αναπτυξιακή επιτυχία η οποία θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα την ενισχύσει οικονομικά. Σε συνεργασία με την διοίκηση των αμερικάνικων στρατιωτικών δυνάμεων και τον αμερικάνο πρεσβευτή έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες μέσω εκδηλώσεων και δημοσιευμάτων μία συστηματική προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού και προσπαθούν να τον πείσουν ότι είναι μεγάλη «τύχη» που οι φονιάδες των λαών θα εγκατασταθούν δίπλα από τα σπίτια του. Μάλιστα στην παραπάνω συνάντηση ο αμερικάνος πρέσβης δεν παρέλειψε να δώσει τα συγχαρητήριά του σε κυβερνητικούς και τοπικούς παράγοντες  για το γεγονός ότι δεν έχουν  υπάρξει μέχρι τα σήμερα μαζικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από την μεριά του λαού απέναντι στην αυξανόμενη αμερικάνικη στρατιωτική παρουσία. 

Πράγματι μπορεί να είναι ικανοποιημένος, μέχρι ώρας, ο αμερικάνος πρέσβης καθώς τόσο στον Βόλο όσο και γενικότερα στην Θεσσαλία δεν έχει υπάρξει μία μαζική με συνέχεια και συνέπεια αντιπολεμική – αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση παρά επιμέρους κινητοποιήσεις είτε «προγραμματισμένες» και περίκλειστες όπως αυτές των επιτροπών ειρήνης του ΚΚΕ είτε χωρίς ιδιαίτερη μαζικότητα των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και της ΛΑ-ΑΑΣ συμπεριλαμβανόμενης. 

Είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να αποδώσουμε ευθύνες στους εργαζόμενους και τη νεολαία για το γεγονός ότι δεν έχει αναπτυχθεί στον τόπο μας ένα μαζικό κίνημα ενάντια στην παρουσία των φονιάδων στον τόπο μας , αυτές οφείλουμε να τις αναλάβουμε , στο μέτρο που αντιστοιχεί στην κάθε μία, όλες οι δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά για την υποτίμηση του ζητήματος. Και αν για κάποιες οφείλεται στις μικρές τους δυνάμεις για άλλες οφείλεται στον τελείως λαθεμένο τρόπο που αντιμετωπίζουν την ιμπεριαλιστική εξάρτηση της χώρας μας και τις επιπτώσεις στον λαό και τη νεολαία. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι εργαζόμενοι και νεολαία δέχονται να ξεπουληθεί ο τόπος τους , να γίνει μία στρατιωτική βάση πολεμικών εξορμήσεων , επιτήρησης και κυριαρχίας για τάχα θα φέρει «ανάπτυξη» και «δολάρια». Καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι η φτώχεια και η ανεργία που έφερε στον τόπο μας η επίθεση κεφαλαίου – κυβερνήσεων και ιμπεριαλιστών όλα αυτά τα χρόνια , η αποβιομηχανοποίηση και το ξεπούλημα των υποδομών δεν θα αντιστραφούν από τα μπαρ  ,τις καφετέριες και την πορνεία. Αλλά μόνο όταν πάρει ο ίδιος ο λαός την υπόθεση της ζωής του στα δικά του τα χέρια ενάντια σε ντόπιους και ξένους δυνάστες. 

Και αυτό τον δρόμο είμαστε υποχρεωμένοι να τον βαδίσουμε όσο δύσκολος και απαιτητικός και αν είναι καθώς οι «ευκολίες» έχουν προ πολλού τελειώσει.

Γ.Α.         
                                                                                                                                                                           Βόλος 17/2/2020


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου