Κυριακή 6 Απριλίου 2025

ΣΚΟΠΕΛΟΣ | ΚΚΕ(μ-λ): ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ!


ΦΤΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει κανονισμό για αλλαγή καυσίμου με πρόσχημα τον περιορισμό του θείου και της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, στα πλοία που ταξιδεύουν στη Μεσόγειο. Τέτοιου είδους κανονισμοί ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν αφορούν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά κυρίαρχα αποτελούν αποτέλεσμα των δεσμών εξάρτησης του ντόπιου κεφαλαίου από τους ξένους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Στόχο έχουν την αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου αλλά και την ακόμη μεγαλύτερη επιβολή των ιμπεριαλιστών της ΕΕ στη χώρα. 

Η εργατική τάξη και ο λαός καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο! Γιατί την αύξηση του κόστους εξαιτίας του νέου καυσίμου θα την μετακυλήσει στους εργαζόμενους και το λαό, όχι μόνο αυξάνοντας τις τιμές των ήδη πανάκριβων εισιτηρίων αλλά μειώνοντας μισθούς και καταστρατηγώντας τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών και των εργαζόμενων εκεί!

Σάββατο 5 Απριλίου 2025

Πανεθεσσαλική συνέντευξη τύπου για τις πειθαρχικές διώξεις αγωνιστών εκπαιδευτικών! Δεν θα περάσει η τρομοκρατία!

Σε πανεθεσσαλική συνέντευξη τύπου για τις πειθαρχικές διώξεις αγωνιστών εκπαιδευτικών, οι οποίοι αντιστέκονται στον αντιδραστικό θεσμό της αξιολόγησης – προχώρησαν καθηγητές, δάσκαλοι και μέλη πρωτοβουλιών ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις το Σάββατο 5 Απρίλη, στο επιμελητήριο Λάρισας. Εκπαιδευτικοί αλλά και φοιτητές παρακολούθησαν την συνέντευξη με φανερή ανησυχία για την πορεία των εξελίξεων όσο αφορά τις χιλιάδες κλήσεις σε όλη την χώρα και τις δεκάδες κλήσεις στην Θεσσαλία για πειθαρχικές ακροάσεις εκπαιδευτικών που αρνούνται να συμμετέχουν στην ατομική αξιολόγηση και αποφασιστικά προχωρούν σε απεργία-αποχή. Τοποθετήθηκαν διωκόμενη εκπαιδευτικός-μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας και πρώην διευθύντρια σε Γυμνάσιο, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Καρδίτσας και η γραμματέας του ΔΣ του ΣΕΠΕ Λάρισας, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Τρικάλων, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Αρχιτεκτονικής Βόλου, και μέλος της «Πρωτοβουλίας ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις» Βόλου.

 

 

Μέσα από κάθε δήλωση αναδείχθηκε η αδικία των κυβερνητικών μέτρων για τον κόσμο της δουλειάς του δημοσίου, αλλά και η επικινδυνότητα της πολιτικής που επιστρατεύεται και ακολουθείται από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας. Την στιγμή που με πολύ γοργές διαδικασίες διώκονται εκπαιδευτικοί για την πολιτική και συνδικαλιστική τους στάση στα σχολεία τους, το αστικό κράτος ακουμπάει στα μαλακά κατηγορούμενους μαστροπούς ή/και αστυνομικούς-βασανιστές. Την στιγμή που κάθε εβδομάδα ένας ακόμα εργάτης σκοτώνεται την ώρα της δουλειάς λόγω της εγκληματικής απουσίας μέτρων προστασίας, τα σχολεία καταρρέουν λόγω της χρόνιας απαξίωσης και τα νοσοκομεία βρίσκονται υπό πλήρη διάλυση, η κυβέρνηση προετοιμάζει συνταγματικές αλλαγές για την θεσμοθέτηση της αντιδραστικής αξιολόγησης των εργαζομένων σε όλο τον δημόσιο τομέα.

Πέμπτη 3 Απριλίου 2025

ΕΡΕΥΝΑ ΚΕΠΥ | 335 οι νεκροί από την κακοκαιρία Ντάνιελ! Ένοχο το σύστημα της εκμετάλλευσης και του κέρδους!


Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αποτελούσαν ανέκαθεν στοιχείο επικίνδυνο για την επιβίωση κάθε έμβιου όντος. Στο πέρασμα των χρόνων η ανθρωπότητα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας κατάφερε να βρει τρόπους και εκείνα τα εργαλεία ώστε να μπορεί να προσδιορίσει την ένταση και την εξέλιξή τους προκειμένου να προφυλαχθεί από αυτά. 

Σε μια καπιταλιστική κοινωνία, που η αναπαραγωγή της βασίζεται στην εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και συνολικά του κόσμου της δουλειάς και που κινείται με καύσιμο το κέρδος, οι εργαζόμενοι και ο λαός παραμένουν επί της ουσίας απροστάτευτοι απέναντι τόσο στα καιρικά φαινόμενα όσο κυρίως στα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής τους. Αφήνονται έρμαια στην αγριότητα της φύσης και οι ανθρώπινες ζωές θεωρούνται τόσο από τους κεφαλαιοκράτες όσο και από το πολιτικό τους προσωπικό, αναλώσιμες. 

Νέα έκθεση του ΚΕΠΥ (Κέντρο έρευνας στην Πολιτική Υγείας) με τίτλο «Πλημμύρες και Δημόσια Υγεία: Οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας Ντάνιελ στην υγεία του πληθυσμού σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα», αποκαλύπτει πως οι θάνατοι εξαιτίας της κακοκαιρίας Ντάνιελ δεν ήταν 17 αλλά 335! 

Για να είμαστε πιο ακριβείς, 335 πλεονάζοντες θάνατοι το πρώτο τρίμηνο μετά το χτύπημα του Ντάνιελ σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα, σε σχέση με τους 17 θανάτους που δηλώθηκαν τα πρώτα 24ωρα. 

Πιο αναλυτικά.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε σχέση με την αναμενόμενη θνησιμότητα που αναμενόταν στους νομούς που επηρεάστηκαν από την «κατά τη διάρκεια των τριών μηνών μετά τις πλημμύρες (5 Σεπτεμβρίου 2023 – 3 Δεκεμβρίου 2023):

Καταγράφηκαν πλεονάζοντες θάνατοι στην Μαγνησία 78 (95% ΔΕ: 34 – 122), στην Καρδίτσα/Τρίκαλα 155 (95% ΔΕ: 100 – 210) και στη Φθιώτιδα 102 (95% ΔΕ: 60 – 144) 

Συνολικά, ο αριθμός των πλεοναζόντων θανάτων στους τρεις πληγέντες νομούς ανήλθε τους 335 (95% ΔΕ: 250 – 420).

Δεν παρατηρήθηκε γενικευμένη αύξηση της θνησιμότητας σε νομούς που δεν επηρεάστηκαν από την κακοκαιρία»

Τί οδήγησε λοιπόν σε ένα τέτοιο φρικιαστικό αριθμό νεκρών εξαιτίας ενός «ακραίου καιρικού φαινομένου» όπως λένε τα διάφορα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια; 

Ο καπιταλισμός!

Και αυτό αποκαλύπτεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο (και) από την έρευνα του ΚΕΠΥ.


Η ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού

Πρώτα και κύρια αναγνωρίζουν τις πλημμύρες ως «ανθρωπογενείς καταστροφές». Και πολύ σωστά κάνουν. Χωρίς μια τέτοια αναγνώριση απλά θα κατηγορούσαμε την κακή μας μοίρα. Σε μια πρόταση συμπυκνώνουν την ουσία για τη δημιουργία τέτοιου είδους καταστροφών. «Ο συνδυασμός αυτός, δηλαδή ένας ταξικά άνισα ανεπτυγμένος πολεοδομικός ιστός, ανίκανος δομικά και χωρίς την απαραίτητη υποδομή να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα τις πλημμύρες, και η ερημωμένη ύπαιθρος είναι οι βασικές αιτίες των σύγχρονων καταστροφικών πλημμυρικών φαινομένων». Αποκαλύπτεται πως ένας από τους λόγους (αν όχι ο βασικότερος) είναι η ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού. Η ανάγκη του μεγάλου κεφαλαίου για εργατικά χέρια, οδήγησε σε τσιμεντουπόλεις-τέρατα χωρίς πράσινο από την μια. Από την άλλη, η ερήμωση χωριών είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί και η συλλογική μνήμη σχετικά με το πως μπορούν να εξελιχθούν τα όποια καιρικά φαινόμενα στην εκάστοτε περιοχή αλλά και η όποια υποδομή θα μπορούσε να είχε διαμορφωθεί με στόχο τον περιορισμό μιας ενδεχόμενης πλημμύρας. Πόλεις πνιγμένες στο τσιμέντο από τη μια, χωρίς πράσινο για να μπορεί να απορροφήσει το νερό και από τη άλλη χωριά ξεχασμένα, εγκαταλελειμμένα και αφημένα στη μοίρα τους να ρημάζουν εξαιτίας της αδιαφορίας του κράτους. Μια αντίθεση με κοινό παρονομαστή την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, που οδήγησε ένα καιρικό φαινόμενο να φέρει μια τεράστια καταστροφή και στο θάνατο τόσους ανθρώπους.