Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

ΝΑΤΟϊκές βάσεις στη Θεσσαλία - Μια συζήτηση που πρέπει να ανοίξει

Η περιοχή της Θεσσαλίας (αλλά και όλη η χώρα) έχει μπει στο στόχαστρο των αμερικανονατοϊκών προκειμένου να δημιουργήσουν νέες βάσεις-ορμητήρια έτσι ώστε να υλοποιήσουν τις επιδιώξεις τους στην περιοχή, αλλά και για να δέσουν ακόμη πιο σφιχτά το λαό και της χώρα για να υπηρετήσουν τις επιδιώξεις τους. Βάση σε Στεφανοβίκειο, drones στη Λάρισα και σχεδιασμοί για τη μετατροπή του στρατοπέδου Γεωργούλα σε νατοϊκή βάση ενώ έχουν πυκνώσει ανησυχητικά και οι κοινές ασκήσεις με τους νατοϊκούς στην περιοχή. Ενάντια σε αυτή την κατάσταση δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά και το κίνημα εκδίδουν ανακοινώσεις, οι οποίες περιέχουν βασικές παραλήψεις και στρεβλώσεις.

Το βασικότερο όλων είναι η μη αναγνώριση της εξάρτησης της ντόπιας αστικής τάξης και
της χώρας από τους Αμερικάνους και τους Ευρωπαίους (Γερμανία -Γαλλία) ιμπεριαλιστές. Μια σχέση που είναι εντυπωμένη στο DNA της ντόπιας αστικής τάξης και σε όλα τα επίπεδα. Πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό. Σχέση πάνω στην οποία στηρίζεται η ντόπια κεφαλαιοκρατία προκειμένου να ξεδιπλώσει τους σχεδιασμούς της στην περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου. Η κυβέρνηση, για λογαριασμό της αστικής τάξης, κάνει ολοένα και περισσότερες παραχωρήσεις στους αμερικανονατοϊκούς, μετατρέποντας τη Θεσσαλία σε φτηνό πεδίο βολής των φονιάδων των λαών.

Οι τυχοδιωκτικές επιδιώξεις της ντόπιας κεφαλαιοκρατίας περνούν μέσα από την εξυπηρέτηση των αμερικάνικων σχεδιασμών. Στόχος των αμερικανονατοϊκών είναι η περικύκλωση της Ρωσίας και η προσπάθεια να «σφραγίσουν» τα Βαλκάνια, προκειμένου να εμποδίσουν την διείσδυση και την επιρροή τη Ρωσίας. Η «συμφωνία των Πρεσπών» και η είσοδος της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί βήμα υπηρέτησης αυτής της κατεύθυνσης. Όλο αυτό συμπλέκεται με την προσπάθεια των αμερικάνων για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και την μετατροπή της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο αλλά και σε πλατφόρμα εξόρμησης των αμερικανονατοϊκών φονιάδων. Ένα γεωστρατηγικό μνημόνιο όπου οικονομικό-πολιτικό-στρατιωτικό εμπλέκονται και αλληλοκαλύπτονται με στόχο την εξυπηρέτηση και την προώθηση των σχεδιασμών κυρίως των αμερικάνων ιμπεριαλιστών στη βάση του ανταγωνισμού τους κυρίαρχα με τους Ρώσους. Ένα μνημόνιο που υλοποιείται έτσι ώστε -μέσα στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών- να προωθήσει η ντόπια αστική τάξη τις δικές της μωροφιλοδοξίες στην περιοχή, κυρίως στη βάση του ανταγωνισμού της με την Τουρκία. Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμπλοκή του λαού και τη χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, βάζοντας στο στόχαστρο δικαιώματα και ζωές.

Αυτήν την περίοδο, στο τρίγωνο Βαλκάνια- Μέση Ανατολή-Ν.Α. Μεσόγειος οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων παροξύνονται. Οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι τους, αιματοκυλούν λαούς και διαλύουν χώρες. Και ταυτόχρονα οι αστικές τάξεις των χωρών, χρησιμοποιούν το βρώμικο χαρτί του εθνικισμού προκειμένου προωθήσουν τα συμφέροντά τους σε βάρος των ανταγωνιστών τους.

Ένα επίσης ζήτημα που αξίζει κριτικής, είναι αυτό των στρατιωτικών δαπανών, που επίσης «ακουμπά» σε όλα τα επίπεδα. Και κυρίως άπτεται της σχέσης εξάρτησης. Είναι επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης να δίνει τόσο υπέρογκα ποσά για εξοπλισμούς; Και ναι και όχι. Και αυτό γιατί ούτε θέλει ούτε μπορεί να δει τον εαυτό της έξω από αυτή τη σχέση. Εκεί στηρίζει τη δύναμή της. Με τις  ιμπεριαλιστικές (κυρίως αμερικάνικες) «πλάτες» προσπαθεί να υλοποιήσεις τις μωροφιλοδοξίες της για να παίξει αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή και  κυρίως με βάση τον ανταγωνισμό της με την τούρκικη αστική τάξη. Αλλά και η αναβάθμιση των υπαρχόντων και η δημιουργία νέων ΝΑΤΟϊκών βάσεων προωθείται προκειμένου να ενισχυθεί η παρουσία των Αμερικάνων στην περιοχή και να εξυπηρετηθούν με καλύτερους όρους οι σχεδιασμοί τους. Η κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη λοιπόν προσπαθεί μέσω των εξοπλιστικών να έχει διάφορα οφέλη. Όχι μόνο οικονομικά που είναι βασική και αυτή η πλευρά. Αλλά και πολιτικά και γεωστρατηγικά. Για να ενισχύσουν την επιρροή τους στις εκεί άρχουσες τάξεις και να τις στοιχήσουν πίσω από τους σχεδιασμούς τους. Για να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις γύρω περιοχές, έναντι των αντιπάλων τους. Καθόλου τυχαίο δεν είναι που κατά καιρούς «ανακαλύπτουν» μίζες και συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι» σχετικά με εξοπλιστικά προγράμματα- με πρωτοπόρο αυτών φυσικά τους Αμερικάνους. Αποτελούν εκβιασμούς και πιέσεις για να ευθυγραμμίσουν την κυβέρνηση αλλά και το αστικό πολιτικό προσωπικό της χώρας, σύμφωνα με τις αντιδραστικές επιδιώξεις τους.

Ωστόσο, το αίτημα για «μείωση των στρατιωτικών δαπανών – λεφτά για υγεία-παιδεία» είναι ένα αποπροσανατολιστικό αίτημα.  Και το βασικό ερώτημα όσον αφορά σε αυτό είναι το «σε ποιόν απευθύνεται;». Σε μια εξαρτημένη κεφαλαιοκρατία που στόχο έχει να ξεζουμίσει την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους και να τους ξεγυμνώσει από δικαιώματα και κατακτήσεις ή σε μια κυβέρνηση που υπηρετεί πιστά τους φιλοπόλεμους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών και είναι συνεπέστατοι στις στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ;  Θέλουμε να αναπτυχθεί κίνημα που θα παζαρεύει με την κυβέρνηση για το πού και πόσα θα διαθέσει από τον κρατικό κορβανά ή ένα κίνημα που επί της ουσίας θα συγκρούεται με την κυβερνητική πολιτική, θα αντιστέκεται, θα διεκδικεί και θα κατακτά; 

Όσο για τις… αποστρατικοποιημένες ζώνες ειρήνης θα θέλαμε να σημειώσουμε το εξής. Ο δρόμος που οφείλει να περπατήσει το εργατικό και λαϊκό κίνημα, δεν περνάει μέσα από…  χαρακώματα όπου πόλεις θα «ελευθερώνονται» η μία μετά την άλλη από τους αμερικανονατοϊκούς και θα μετατρέπονται σε ζώνες ειρήνης και μάλιστα.. μέσα στον καπιταλισμό!! Όσοι έχουν τέτοια άποψη είτε δε γνωρίζουν το πώς λειτουργεί, πως αναπαράγεται και πως επιτίθεται ο καπιταλισμός-ιμπεριαλισμός είτε θέλουν να αποπροσανατολίσουν το λαό και τους εργαζόμενους από τη μόνη ρεαλιστική πάλη και κατεύθυνση. Οι αντιπολεμικές κινήσεις και δράσεις, χωρίς να παίρνουν κατεύθυνση από την αντιιμπεριαλιστική πάλη και μάλιστα με ταξικό πρόσημο, αποπροσανατολίζουν και οδηγούν σε αδιέξοδα, αφήνοντας την εργατική τάξη και το λαό έρμαια στους φιλοπόλεμους σχεδιασμούς τους. 

Οφείλουμε λοιπόν στην περιοχή μας, αλλά και σε όλη τη χώρα, να παλέψουμε για να αναπτυχθεί η αντιιμπεριαλιστική-αντιπολεμική πάλη ενάντια στους φιλοπόλεμους σχεδιασμούς του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, για την ειρήνη και τη φιλία των λαών. Μέσα από την Κοινή Δράση των δυνάμεων της Αριστεράς και του αντιιμπεριαλιστικού-αντιπολεμικού κινήματος, έτσι ώστε να ενισχύσουμε το βγάλσιμο του λαού στο προσκήνιο του αγώνα για την οικοδόμηση Μετώπου Πάλης  των λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστές, τον πόλεμο και τους εθνικισμούς. Ενάντια στην εξάρτηση, τον πόλεμο και την επαναχάραξη των συνόρων. Ενάντια στις βάσεις-ορμητήρια των φονιάδων και τους αμερικανόπνευστους άξονες με Κύπρο-Αίγυπτο-Ισραήλ. Και παράλληλα για την ενίσχυση της κατεύθυνσης της Αντίστασης και της Διεκδίκησης για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά και τη ζωή, ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης-κεφαλαίου-ιμπεριαλιστών. Μέσα από τη δημιουργία και την ενίσχυση Εστιών Αντίστασης σε κάθε χώρο όπου ζει, δουλεύει και σπουδάζει ο λαός μας και τη συνένωσή τους σε ένα πλατύ Μέτωπο Αντίστασης–Διεκδίκησης και Πάλης ικανό να σταματήσει την επίθεση.

Γ.Α. - Μ.Β.  
μέλη του ΚΚΕ(μ-λ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου