Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Κλείνουν τα πανεπιστήμια και πετσοκόβουν δικαιώματα! Πρέπει να βρουν τη νεολαία απέναντί τους!

Με το τελευταίο διάγγελμα Μητσοτάκη η κυβέρνηση παραδέχεται ότι έχει αποτύχει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αφού δεν έχει πάρει κανένα σοβαρό μέτρο προστασίας του λαού και ενίσχυσης του (ήδη διαλυμένου) συστήματος υγείας. Για να μη βρεθεί μπροστά σε ολοκληρωτική κατάρρευση των νοσοκομείων, επιλέγει να επιβάλει ένα μίνι lockdown, συνοδευόμενο από αμέτρητες απαγορεύσεις και πρόστιμα.

Έτσι, επιλέγει το κλείσιμο των πανεπιστημίων και την καθολική επιβολή τηλεκπαίδευσης. Οι φοιτητές καλούμαστε να ξαναζήσουμε τα δεινά των τηλεμαθημάτων που είδαμε το προηγούμενο εξάμηνο. Οι πλατφόρμες θα καταρρέουν, τα προγράμματά μας θα ξεχειλώνονται. Χιλιάδες φοιτητές από λαϊκές οικογένειες θα αποκλειστούν και πάλι από την εκπαίδευση, αφού δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, ενώ οι συνθήκες της καθημερινότητας θα γίνουν και πάλι εξαιρετικά ασφυκτικές, αποστρέφοντας τη νεολαία από την εκπαίδευση. Τα κοινωνικά, ψυχολογικά και οικονομικά αδιέξοδα θα ενταθούν, οδηγώντας σε ξενοίκιασμα σπιτιών και παραίτηση από τις σπουδές.

Από πλευράς του συστήματος αμφισβητείται ανοιχτά το δωρεάν πλέγμα σε σίτιση-στέγαση-σύγγραμμα-μεταφορές. Στις φοιτητικές εστίες έχουν ήδη εμφανιστεί συρροές κρουσμάτων. Αντί να πάρουν μέτρα προστασίας και να κάνουν μαζικά τεστ, συζητούν την έξωση των οικοτρόφων. Το επίδομα ενοικίου δε φτάνει ούτε κατ’ ελάχιστο για να καλύψει τα ετήσια έξοδά μας, ειδικά με τα ψηλά ενοίκια που πληρώνουμε τα τελευταία χρόνια. Πλέον, μάλιστα, πολλοί θα καλούμαστε να πληρώνουμε ενοίκια σε σπίτια που δε θα μένουμε καν. Για ακόμα ένα εξάμηνο η διανομή των συγγραμμάτων καθυστερεί, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί καν ο τρόπος παραλαβής τους. Η κατάσταση στα ΜΜΜ παραμένει άθλια, με το συνωστισμό και την καθυστέρηση δρομολογίων να αποτελούν «κανονικότητα».

Σε αυτές τις συνθήκες το σύστημα θέλει να μειώσει τις ζημιές του ρίχνοντας τα βάρη στο λαό και τη νεολαία. Με τους φοιτητές απομονωμένους βρίσκουν ευνοϊκό έδαφος να περάσουν κάθε αντιλαϊκό νόμο που έχουν στα συρτάρια τους. Εξαγγέλλουν τη βάση του 10 και την καθιέρωση διαγραφών μετά τα ν+2 έτη σπουδών για να φτιάξουν μια εντατικοποιημένη παιδεία που θα απευθύνεται μόνο στους «έχοντες». Καταπατούν τις δημοκρατικές ελευθερίες μας, απαγορεύοντας διαδηλώσεις, τρομοκρατώντας και στήνοντας δικαστήρια εναντίον αγωνιστών. Με πρόσχημα την παραβατικότητα προετοιμάζουν νέο χτύπημα στο άσυλο με τις κάρτες εισόδου και το face control στα πανεπιστήμια, ώστε να τα αποστειρώσουν από κάθε πολιτικό περιεχόμενο. Αυξάνουν τη στρατιωτική θητεία και την καθιστούν υποχρεωτική από τα 18 γιατί μας θέλουν αφενός αναλώσιμους στα πολεμικά σφαγεία που ετοιμάζουν, αφετέρου υποταγμένους εργαζόμενους και ευάλωτους στην προπαγάνδα της «εθνικής ομοψυχίας».

Ακριβώς για αυτούς τους λόγους πρέπει να ξαναβρούμε τους συμφοιτητές μας, να συζητήσουμε και να δράσουμε συλλογικά. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι πρέπει να γίνουν πραγματικά όργανα πάλης που οργανώνουν τους αγώνες μας. Οι Γενικές Συνελεύσεις είναι εκείνες οι διαδικασίες που δίνουν με δημοκρατικό και αδιάβλητο τρόπο το δικαίωμα στον πραγματικό διάλογο μεταξύ φοιτητών για τα ζητήματα που μας απασχολούν. Καμία τηλεσυνέλευση δε μπορεί να δημιουργήσει φοιτητικό κίνημα που να συγκροτήσει αντιστάσεις απέναντι στη βαρβαρότητα που ζούμε. Καμία ανάθεση σε κάποιον «ειδικό» δεν πρόκειται να φέρει καλύτερες μέρες. Καμία υποταγή στην κυβερνητική πολιτική και στις εντολές των επιστημόνων της δε θα λύσει τα προβλήματά μας. Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό!

Ως αριστερό πολιτικό-συνδικαλιστικό σχήμα, οι Αγωνιστικές Κινήσεις δεσμευόμαστε ότι δεν πρόκειται να βάλουμε σε καραντίνα τους αγώνες υπεράσπισης των δικαιωμάτων λαού και νεολαίας. Συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα και τους ιμπεριαλιστές που ξαναμοιράζουν τον κόσμο και υποτάσσουν εξαρτημένες χώρες σαν και τη δική μας. Η προοπτική δε βρίσκεται στο φτιασίδωμα και τη συνδιαχείριση αυτού του συστήματος που θέλει να μας κάνει συνυπεύθυνους στην επίθεσή του. Η μόνη θέση που έχουμε είναι πλάι στους συμφοιτητές μας και στον υπόλοιπο λαό! Για να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε το δικαίωμα σε σπουδές-δουλειά-ελευθερίες-υγεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου