Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Ανταπόκριση από την Πανθεσσαλική διαδήλωση του Σαββάτου 16/12 στη Λάρισα (φωτο)

Με μικρή σχετικά μαζικότητα ολοκληρώθηκε η Πανθεσσαλική διαδήλωση καταγγελίας της εγκληματικής διαχείρισης των επιπτώσεων των δύο πλημμυρών του φθινοπώρου. Τρεις μήνες μετά τις καταστροφές, οι κάτοικοι των χωριών και πόλεων της Θεσσαλίας δεν έχουν αποζημιωθεί ούτε στο ελάχιστο για τις ζημιές που υπέστησαν οι ίδιοι και οι περιουσίες τους, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι ούτε έχουν λάβει τα χαμένα μεροκάματά τους, ούτε έχουν επιστρέψει ακόμα στις δουλειές τους. Την ίδια στιγμή, οι αποκαταστήσεις των δομικών καταστροφών και τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από μελλοντικά έντονα καιρικά φαινόμενα δεν έχουν παρθεί από τους Δήμους, την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση.

Η συγκέντρωση καλέστηκε από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και συμμετείχαν μία σειρά επιτροπές πληγέντων, αγροτικοί σύλλογοι, σωματεία εργαζομένων και φοιτητικοί σύλλογοι από τη Λάρισα. Στην πορεία συμμετείχαν το ΠΑΜΕ, το Δίκτυο Αγώνα-Αλληλεγγύης Λάρισας, η αναρχική κατάληψη «Ντουγρού». Οι οργανώσεις Θεσσαλίας του ΚΚΕ(μ-λ) συμμετείχαν στην συγκέντρωση και πορεία με πανό και συνθήματα, ενώ μοιράστηκε και η προκήρυξη πριν και κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Η σύντομη πορεία διέσχισε το κέντρο της Λάρισας, ξεκινώντας από την Κεντρική Πλατεία. Για ώρα οι διαδηλωτές σταμάτησαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όπου κατατέθηκαν ψηφίσματα ορισμένων σωματείων και επιτροπών υπό τον έλεγχο του ΠΑΜΕ. Τέλος, επέστρεψε στη Κεντρική Πλατεία. Άξια σχολιασμού ήταν η ωριαία κωλυσιεργία κατά την έναρξη, καθώς καθυστέρησαν να γίνουν οι χαιρετισμοί, με αποτέλεσμα μεγάλο κομμάτι του συγκεντρωμένου κόσμου να αποχωρεί πολύ πριν την έναρξη της διαδήλωσης.

Πριν και κατά την διάρκεια της κινητοποίησης, υπήρξε προκλητική παρουσία από αστυνομικές δυνάμεις. Δεν ξεχνάμε τις δύο πρώτες διαδηλώσεις στην Λάρισα μετά τις καταστροφές, οι οποίες χτυπήθηκαν άγρια από τις δυνάμεις καταστολής. Το σύστημα είχε το θράσος για άλλη μια φορά να τρομοκρατήσει τον λαό και να του δώσει να καταλάβει ότι δε πα να καίγεται, να πνίγεται, να δολοφονείται – αυτός δεν θα πρέπει να βγάζει τσιμουδιά!

Για το σύστημα, ο λαός είναι εχθρός και η καταστροφή της ζωής και της περιουσίας του ευκαιρία. Δεν υπάρχουν αυταπάτες για την αντιλαϊκή πολιτική της εκμετάλλευσης και της βαρβαρότητας που προωθούν δήμοι-περιφέρειες-κυβερνήσεις και που θα συνεχίσει να απαξιώνει την ανθρώπινη ζωή για χάρη των συμφερόντων της ντόπιας αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστών-αφεντικών της.

Για να ζήσουμε, πρέπει να αγωνιστούμε! Αυτή η μαύρη πραγματικότητα που το σύστημα υπόσχεται, να μας βρει απέναντι. Δεν υπάρχουν ενναλακτικές προτάσεις και λύσεις συνδιαχείρισης της επίθεσης που δεχόμαστε. Να ανοίξουν συζητήσεις για αυτό το ζήτημα σε σωματεία, συλλόγους και γειτονιές. Οι κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχίσουν με μαζικούς όρους, μέχρι να εκπληρωθούν όλα τα αιτήματα των πληγέντων. Εργατιά, λαός και νεολαία, πρέπει να ξαναβρεθούν στους δρόμους της Αντίστασης και Διεκδίκησης, για μέτρα προστασίας, για αποζημιώσεις, για αποκαταστήσεις των ζημιών.





 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου