Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ δεν φέρνει λευτεριά στην Παλαιστίνη...


Ο κόσμος να χαλάσει, όταν γίνονται εκλογές, το ΚΚΕ δεν κάνει άλλη δουλειά  πέρα από το να μαζεύει ψήφους. Έτσι, έβγαλε έξι δήμαρχους και  γλέντησε την «νίκη» του με μουσικές, τραγούδια και χορούς. Είναι ο νέος τρόπος διαπαιδαγώγησης των μελών και των φίλων του όταν τσιμπάει ποσοστά. Ξέρει πολύ καλά γιατί πρέπει «να κρατήσουν οι χοροί», όπως προέτρεπε παλιά ο Α. Παπανδρέου τα μέλη του ΠΑΣΟΚ μετά από κάθε εκλογική νίκη.

Τι κι αν ξεσηκώθηκε η Παλαιστίνη, τι κι αν δέκα μέρες τώρα σφαγιάζουν και συκοφαντούν τον παλαιστινιακό λαό; Μέχρι χθες δεν είχε κατέβει ούτε στον δρόμο ούτε στο πεζοδρόμιο. Αντίθετα, η εξωκοινοβουλευτική αριστερά οργάνωσε όλες τις διαδηλώσεις και τις εκδηλώσεις που έγιναν πανελλαδικά, οι οποίες ήταν πολλές και μαζικές. Το ΚΚΕ θα άφηνε τις εκλογές; Αστείο πράγμα. Έγραφε, όμως, ανακοινώσεις κι έκανε δηλώσεις. Τα γραπτά και προφορικά του ΚΚΕ προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στο «στηρίζουμε την Παλαιστίνη», για να ικανοποιήσει τα μέλη του και στο «δεν είναι ώρα για τζαρτζαρίσματα με σιωνιστές και ιμπεριαλιστές». 

Ο Δ. Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Παλαιστίνιο Πρέσβη, είπε: «Ο παλαιστινιακός λαός, ο ισραηλινός λαός, οι υπόλοιποι λαοί της περιοχής θα πρέπει να συστρατευθούν μαζί μας στον αγώνα για να υπάρξει ένα πραγματικά ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων του Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη… Αυτή είναι η μόνη λύση για να μην την πληρώνουν οι λαοί και να σκοτώνονται άδικα άμαχοι.» Στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΚΚΕ διαβάζουμε: «Το KKE καταδικάζει την πολύχρονη κατοχή του ισραηλινού κράτους και τα εγκλήματα που διαπράττει συστηματικά σε βάρος του παλαιστινιακού λαού -με τη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους... Η επιθετικότητα του κράτους του Ισραήλ τελικά στρέφεται και κατά του ίδιου του ισραηλινού λαού. Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ που με τις απαράδεκτες ανακοινώσεις τους στηρίζουν τις κατοχικές δυνάμεις είναι διπλά εκτεθειμένοι, γιατί από το 2015 σφυρίζουν αδιάφορα και αρνούνται να αναγνωρίσουν το πα
λαιστινιακό κράτος σύμφωνα με τη σχετική, ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής.»

Ένα μειδίαμα το προκαλεί τα κάλεσμα του ΚΚΕ στους λαούς της πολύπαθης Μέσης Ανατολής να στοιχηθούν πίσω απ’ τις θέσεις του. Η πολιτική του πρόταση είναι στην πραγματικότητα κλήση του παλαιστινιακού λαού για συμβιβασμό. Η συστράτευση στην οποία καλεί, προϋποθέτει τ ην αποστράτευση των Παλαιστινίων από την ένοπλη  πάλη, την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ και της κατοχής των ¾ της Παλαιστίνης. Επικαλείται, ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το 1967, μετά τον «Πόλεμο των 6 Ημερών» με βασικό κερδισμένο το Ισραήλ, που ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Αυτή είναι η ομόφωνη απόφαση του 2015 της ελληνικής Βουλής. Όσο για τον ρόλο του ιμπεριαλισμού γενικότερα, μπορεί να τον δει μόνο ως στήριξη του κράτους του Ισραήλ. Δεν μπορεί και δεν θέλει να μιλήσει για το Ισραήλ, που φυτεύτηκε στην περιοχή ως χωροφύλακας των ΗΠΑ ούτε να ασχοληθεί με το κουβάρι των αντιθέσεων στην περιοχή, ανάμεσα στα αντιδραστικά καθεστώτα των χωρών και των ιμπεριαλιστών που απειλούν τους λαούς όλου του κόσμου με γενικευμένη σύρραξη. Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου στην Παλαιστίνη δείχνει πως δεν θα δείξουν κανένα έλεος.

Μπορεί και θέλει το ΚΚΕ να μπει μπροστάρης στον αγώνα που πρέπει να αναπτύξει ο λαός μας για να δείξει την αλληλεγγύη του; Δεν είναι τυχαίο πως δεν καλούσε ως ΚΚΕ στη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση. Αποφεύγει τη δέσμευση. Κρύφτηκε πίσω απ’ τα σωματεία που ελέγχει, τα οποία υιοθετούν το πολιτικό του πλαίσιο, που αποφεύγει να εξηγήσει για να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι τι ακριβώς είναι η συμφωνία του 1967 και αν την αποδέχονται οι παλαιστινιακές οργανώσεις. Δεν είναι, επίσης, τυχαίο πως στην ανακοίνωση της ΚΝΕ γίνεται λόγος για πολύμορφες παρεμβάσεις. Το ΚΚΕ μπορεί να κάνει τα πάντα εκτός από το να ταράξει το σύστημα. Το ζητούμενο είναι ο λαός να δημιουργήσει αναταράξεις. Γι’ αυτό πρέπει να συμμετέχει μαζικά στις διαδηλώσεις.

Η αλληλεγγύη πρέπει να παραμείνει στους δρόμους και να δυναμώσει. Οι πολύμορφες παρεμβάσεις καταντούν πάντα παρδαλές. Η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη απαιτεί την ανάπτυξη του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Καθήκον της Αριστεράς να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι λαοί δεν ζουν με τον δανεικό αέρα της εκλογικής επιτυχίας κανενός. Οι λαοί κερδίζουν τη ζωή τους με αγώνες. Ένα είναι σίγουρο. Η λαός της Παλαιστίνης όσο ζει θα πολεμά και θα εμπνέει. 

Β.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου