Την Παρασκευή 11 Μάρτη ανακοινώθηκε από την διοίκηση της CintiTech ΙΜΑΣ ΑΕ το σταμάτημα της παραγωγής και οι απολύσεις σε 138 εργάτες καθώς και σε 30 περίπου εργολαβικούς εργαζόμενους. Η αιτιολογία από την μεριά της εταιρείας ήταν η παγκόσμια ύφεση στην οικονομία και ιδιαίτερα η πτώση των τιμών στα προϊόντα των εξορυκτικών εταιρειών καθώς η ΙΜΑΣ κατασκευάζει ταινίες μεταφοράς. Μάλιστα η εργοδοσία κάλεσε τους εργάτες να δεχθούν μέχρι 22 Μάρτη να ενταχθούν σε πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου» καθώς από την επομένη ξεκινούν οι απολύσεις με τα ισχύοντα ποσοστά.
Η εργοδοσία ανακοίνωσε το κλείσιμο ενόσω είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για νέα επιχειρησιακή σύμβαση αλλά και κινητοποιήσεις των εργατών ενάντια σε απολύσεις που είχαν ανακοινωθεί το προηγούμενο διάστημα. Ενώ η πλειοψηφία του εργοστασιακού σωματείου έκανε προτάσεις για αποδοχή εκ περιτροπής εργασία 36 μέρες τον χρόνο και μειώσεις μισθών 8%. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στον ΙΜΑΣ μετά από μαχητική αντίσταση των εργατών δεν είχαν γίνει αποδεκτοί οι εκβιασμοί της εργοδοσίας για εκ περιτροπής εργασία.
Έχουμε να κάνουμε με ένα εργοστάσιο όπου τα τελευταία χρόνια διεξάγεται μία ασίγαστη πάλη για το χαρακτήρα του δικαιώματος στην δουλειά ανάμεσα στους εργάτες και το μονοπωλιακό κεφάλαιο της γερμανικής Continental. Μία πάλη δύσκολη καθώς το κεφάλαιο εκμεταλλεύεται τόσο την υποχώρηση και την αποσυγκρότηση του εργατικού κινήματος όσο και το αντεργατικό πλαίσιο των βάρβαρων μέτρων τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και της σημερινής.
Μετά το κλείσιμο της ΚΟΝΤΙ ( θυγατρική της Arcelormittal) και του τοπικού εργοστασίου της Coca-Cola ήρθε η σειρά του ΙΜΑΣ (θυγατρική της Continental )να σταματήσει την παραγωγή με αιτιολογία την κρίση και την μείωση των παραγγελιών. Τα ξένα μονοπώλια αφού εκμεταλλεύτηκαν για δεκαετίες το εργατικό δυναμικό και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας σταματούν την παραγωγική διαδικασία, αναμένοντας καλύτερες «ευκαιρίες» που θα τους δώσουν οι εκάστοτε κυβερνητικοί διαχειριστές του εξαρτημένου ελληνικού καπιταλισμού. Το κεφάλαιο, ξένο και ντόπιο, προκειμένου να διαφυλάξει την κερδοφορία του και την κυριαρχία του πάνω στην εργατική τάξη προχωράει σε κλείσιμο παραγωγικών μονάδων και το πέταγμα στον δρόμο των εργατών. Η ωμότητα και η βαρβαρότητα στην επίθεση απέναντι στην ζωή και τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού δεν έχει τέλος.
Το κλείσιμο του ΙΜΑΣ είναι ακόμα ένα κτύπημα για την εργατική τάξη και τον λαό όχι μόνο του Βόλου και της Μαγνησίας αλλά και όλης της χώρας. Είναι οι άνεργοι εργάτες που θα προστεθούν σε όλους αυτούς που ζουν τον εφιάλτη της ανεργίας, είναι και το μήνυμα που στέλνει το κεφάλαιο ότι στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις θα βασιλέψει «σιγή νεκροταφείου», χωρίς αντιστάσεις και αγώνες, με το εργατικό δυναμικό στο απόλυτο έλεός του.
Οι εργάτες στον ΙΜΑΣ δεν πρέπει να μείνουν μόνοι τους στην επίθεση που δέχονται. Η πάλη τους για το δικαίωμα στην δουλειά είναι υπόθεση όλων των εργατών , του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας σε ένα μαζικό και μαχητικό ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ . Καμία υποχώρηση δεν βοήθησε τους εργάτες να σώσουν την δουλειά τους και τα δικαιώματά τους αλλά συνέβαλε στο να γίνει η εργοδοσία ακόμα πιο επιθετική και βάρβαρη. Οι εργάτες στον ΙΜΑΣ έχουν εμπειρία από νικηφόρους αγώνες στον χώρο δουλειάς τους και σήμερα παρά τις δυσκολίες και τους δυσμενείς συσχετισμούς πρέπει να αντλήσουν δύναμη και κουράγιο από αυτή την εμπειρία για να γυρίσουν στην δουλειά με ψηλά το κεφάλι.
http://taxikiporeia.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου