Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Πίσω από τις στολισμένες βιτρίνες… η εξόντωση των εργαζομένων!


Τα φετινά Χριστούγεννα βρίσκουν τη χώρα να κινείται στην τροχιά της υποτιθέμενης ανάπτυξης και της μεταμνημονιακής ευημερίας, όπως προσπαθεί να πείσει το λαό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σ’ αυτό το κλίμα, στις 13/12 ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων, ώστε να κινηθεί η αγορά και να επιβεβαιωθεί τάχα μου το αφήγημα της κυβέρνησης. Μόνο που η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική!

Πίσω από την αγορά που δήθεν κινείται, βρίσκεται ένας ολόκληρος λαός που δεινοπαθεί καθημερινά και τρέχει να καταθέσει δικαιολογητικά για να πάρει το κοινωνικό μέρισμα (όποιοι τελικά το δικαιούνται και όσο είναι αυτό), ώστε να συμπληρώσει το ήδη πετσοκομμένο του εισόδημα.

Αλλά και πίσω από τις καλοστολισμένες βιτρίνες των καταστημάτων, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο εμπόριο που βιώνουν την κόλαση του εορταστικού ωραρίου και των τριών Κυριακών του Δεκέμβρη που καλούνται να δουλέψουν. Έχοντας ήδη υποστεί τους εντατικοποιημένους ρυθμούς δουλειάς κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων του Νοέμβρη, αλλά και της Μαύρης Παρασκευής στις 23/11, τώρα είναι αναγκασμένοι να δουλέψουν άλλες τρεις Κυριακές, κάτω από τις πιο απάνθρωπες συνθήκες εντατικοποιημένης και απαιτητικής εργασίας.

Η εργασιακή πραγματικότητα που θέλουν να επιβάλουν οι εργοδότες περιγράφεται από την επισφάλεια, την εκ περιτροπής εργασία, το σπαστό ωράριο, την κατάργηση του οχταώρου και τις απλήρωτες υπερωρίες, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και το τσάκισμα των μισθών. Και σε αυτή τη διαδικασία διαθέτουν όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που τους παρέχει απλόχερα η κυβέρνηση.

Αυτό είναι το μοντέλο των εργαζομένων που έχει να τάξει το σύστημα της εκμετάλλευσης. Εργαζόμενοι αναλώσιμοι, που δε θα έχουν ίχνος δικαιωμάτων και θα είναι δέσμιοι στις ορέξεις του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου. Σε αυτό το πλαίσιο ήρθε και η κατάργηση του δικαιώματος στην κυριακάτικη αργία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μια κατάκτηση που κερδήθηκε μέσα από αγώνες και είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους!

Εργαζόμενοι που αν και ασφυκτιούν από την επίθεση που δέχονται, αδυνατούν να δώσουν μαζικά μια αγωνιστική απάντηση, καθώς η απειλή της απόλυσης από την πλευρά της εργοδοσίας καραδοκεί. Ενώ, η αποσυγκρότηση που υπάρχει συνολικά στο εργατικό κίνημα, η αναντίστοιχη με τις ανάγκες της περιόδου κατάσταση στα σωματεία, αλλά και το κλίμα αδράνειας και υποταγής που επιλέγουν να καλλιεργούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, συμβάλλουν στην αδυναμία συγκρότησης των εργαζομένων σε αγωνιστική κατεύθυνση.

Μόνο που ο αγώνας είναι η μόνη πραγματική διέξοδος που υπάρχει για τον κόσμο της δουλειάς!

Το δικαίωμα στην κυριακάτικη αργία είναι στο χέρι των εργαζομένων να το υπερασπιστούν, κόντρα στις ορέξεις των αφεντικών, γιατί αυτοί το κέρδισαν μέσα από την πάλη τους και σε αυτούς ανήκει! Πάει πλάι με τον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και συνολικά για πλήρη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Είναι αναγκαίο λοιπόν, να ξεπεράσουν το φόβο και την ηττοπάθεια, να πιστέψουν στη δύναμη της συλλογικής διεκδίκησης και να δώσουν τη μάχη ενάντια στη μαύρη εργασιακή πραγματικότητα που βιώνουν!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ!
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

http://taxikiporeia.blogspot.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου