Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

ΤΟ ΟΨΙΜΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Η νέα επίθεση που ξεκίνησε το Ισραήλ με βομβαρδισμούς, θα συνεχιστεί με ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις του στρατού στις περιοχές των Παλαιστινίων, ξεκαθάρισε ο Νετανιάχου, προαναγγέλλοντας μεγάλη σφαγή αμάχων. Δεν είναι η πρώτη φορά. Από το 1948 που απ’ το κεφάλι των ιμπεριαλιστών γεννήθηκε πάνοπλο το κράτος του Ισραήλ, άρχισε η συστηματική εξόντωση των Παλαιστινίων. Ένα έγκλημα διαρκείας εξελίσσεται στην Παλαιστίνη.

Όλα αυτά τα γνωρίζει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ως κυβέρνηση έσπασε την παράδοση που υπήρχε, η χώρα να διατηρεί τυπικές σχέσεις με το Ισραήλ και καλές σχέσεις με τις περισσότερες αραβικές χώρες. Εργάστηκε για «στρατηγικού τύπου σχέσεις» με το φασιστικό σιωνιστικό κράτος, πάντα στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών επιλογών. Τσίπρας, Νετανιάχου και Αναστασιάδης υπογράφανε συμφωνίες για αγωγούς παρουσία Πομπέο. Στις τρεις χώρες προστέθηκε και η Αίγυπτος φτιάχνοντας τον περίφημο άξονα συνεργασίας.

Οι δηλώσεις εκείνης της περιόδου είναι αποκαλυπτικές. «Κατασκευάζουμε μια μεγάλη συμμαχία, μια συμμαχία που θα κρατήσει για πάντα ανάμεσα στις τρεις δημοκρατίες» είπε ο Νετανιάχου και συνέχισε πως «είναι αδιανόητο που οι χώρες μας δεν είχαν πριν αυτή την ζεστή άμεση διασύνδεση». Μάλιστα, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας είπε πως «για δεκαετίες παραπονιόμαστε για την αραβική επιρροή στην Ευρώπη λόγω αερίου και πετρελαίου. Η εξαγωγή αερίου στην Ευρώπη θα μετριάσει αυτήν την επιρροή και θα αποτελέσει ένα αντίβαρο στην αραβική ισχύ». Ενώ Πομπέο δήλωνε την ικανοποίησή του. Σαφέστατοι!

Τότε, Τσίπρας και Νετανιάχου αντάλλαζαν επισκέψεις και φιλοφρονήσεις. Διοργάνωναν από κοινού εκδηλώσεις δίνοντας έμφαση στο ολοκαύτωμα, λες και το κράτος του Ισραήλ είναι πραγματικά η φυσική πατρίδα απανταχού των Εβραίων! Μια λέξη για την Παλαιστίνη δεν βγήκε από τα χείλη του Τσίπρα. Μπορεί τότε να μην την βομβάρδιζε ο Νετανιάχου αλλά βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη άλλοι τρόποι εξολόθρευσης των Παλαιστινίων. Οι μπουλντόζες-τανκς ισοπέδωναν τα σπίτια τους, οι εποικισμοί τους έδιωχναν απ’ τη γη τους, οι Ισραηλινοί στρατιώτες θρυμμάτιζαν τα χέρια των παιδιών επειδή τους πετούσαν πέτρες, έλιωναν στη φυλακή όσοι συλλαμβάνονταν. Με 50% ανεργία ζούσαν και τότε σε συνθήκες εξαθλίωσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ  καλεί σε διαδηλώσεις συμπαράστασης στον λαό της Παλαιστίνης και κάνει παρατηρήσεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που απλά εκφράζει την ανησυχία της για τις εξελίξεις. Μα όσο κι αν βάρυνε η φωνή του Τσίπρα και σε κάποιους θυμίζει τον Αντρέα Παπανδρέου, δεν έχει τη δυνατότητα ούτε βοηθάει η εποχή, να πλέει με τα πόδια σε δυο βάρκες, όπως εκείνος που από τη μια καλούσε τον Αραφάτ στην Αθήνα και από την άλλη συντάσσονταν πλήρως με τους Αμερικάνους που τον υπονόμευαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξανακυβερνήσει και δεν πρόκειται να έρθει σε κόντρα με βασικές επιλογές του συστήματος. Απλά χρησιμοποιεί το παλαιστινιακό ζήτημα για να επισκευάσει το στραπατσαρισμένο προοδευτικό του προσωπείο. Προσπαθεί να ψαρέψει από τώρα ψήφους.

Μπορεί η παλαιστινιακή ηγεσία να παρακαλεί τους Αμερικάνους για διαμεσολάβηση, αλλά ο ίδιος ο λαός δεν έχει πει την τελευταία λέξη. Οι πέτρες που έχει για όπλα δεν εξολοθρεύουν τον αντίπαλο αλλά κρατούν τη φλόγα της Ιντιφάντα ζωντανή. Δεν έχει ανάγκη την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ανάγκη από πραγματική αλληλεγγύη που οι λαοί τη δείχνουν με την αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική τους πάλη.

Όχι στις ίσες αποστάσεις. Είμαστε με τη βία της σφεντόνας των Παλαιστινίων!


Β.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου