Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

E- food και έφυγες... (Στάση εργασίας των διανομέων, Τετάρτη 22/9)

Υπάλληλος ή freelancer; Να παίρνεις έναν μισθό μηνιαία ή να “διαμορφώνεις” εσύ το ύψος των αποδοχών σου; Ή όπως το έθεσε η διοίκηση της εταιρείας e- food στους διανομείς που απασχολεί, αλλαγή όρων σύμβασης ή απόλυση;

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες, μετά από εκβιαστικό mail που έλαβαν διανομείς του e-food από την εταιρεία. Στο mail αυτό, η διοίκηση ανακοίνωσε πως όποιος δεν συμφωνούσε με τη μετατροπή του από μισθωτό υπάλληλο σε αυτοαπασχολούμενο (freelancer), τον περίμενε η απόλυση.

 Όντας αυτοαπασχολούμενοι, οι διανομείς δεν θα είχαν καμία ασφαλιστική κάλυψη από την εταιρεία. Αυτό σημαίνει πως το κόστος της ασφάλισης των εργαζόμενων συναδέλφων, μετακυλίεται στις δικές τους πλάτες! Πως από τον πενιχρό μισθό τους θα πρέπει να πληρώνουν την ασφάλισή τους ενώ ταυτόχρονα θα αυξάνονται τα κέρδη της e food μιας και θα έχει αποτινάξει από πάνω της ένα ακόμη από τα βασικά της κόστη. 

Παράλληλα η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη διάλυση του σταθερού χρόνου εργασίας και μετατρέπει τον εργαζόμενο σε λάστιχο, χωρίς ωράριο. Με περίσσιο εργοδοτικό θράσος μάλιστα, η εργοδοσία ανακοίνωσε πως όποιος δεν συμφωνεί απολύεται. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ψήφιση του νόμου εκτρώματος για τα εργασιακά από την κυβέρνηση της ΝΔ, και ήδη οι πρώτοι εργοδότες βιάζονται να εφαρμόσουν πτυχές του, δηλώνοντας έτσι με τον πιο ωμό τρόπο τις διαθέσεις τους απέναντι στον κόσμο της δουλειάς. Το δίλλημα λοιπόν που τίθεται και θα τεθεί σε μία σειρά χώρους εργασίας είναι το εξής. Δουλειά στα μέτρα της εργοδοσίας ή απόλυση. 

Οι εργαζόμενοι δεν είναι σκλάβοι. Δεν είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν όπως και όποτε επιθυμεί το κεφάλαιο. Χρειάζεται να δώσουν μαζική οργανωμένη απάντηση απέναντι σε κυβέρνηση- κεφάλαιο πως το 8ωρο, οι ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και η μόνιμη και σταθερή δουλειά δεν είναι προς συζήτηση. 

Πως τέτοιοι νόμοι ανατρέπονται στο δρόμο με αιχμή του δόρατος τα σωματεία τους. Εκεί μέσα πρέπει να βρουν τις απαντήσεις, και όχι στις αυταπάτες περί συνεννόησης με την εργοδοσία. Άλλωστε το e-food έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το είδος της επικοινωνίας που θέλει να έχει η εργοδοσία με τους εργαζομένους. 

Τα δικαιώματα μας δε θα τα υπερασπιστούν οι καταναλωτές με κακές κριτικές και διαγραφή λογαριασμών στην e food. Αυτή η κίνηση ασκεί μεν μια πίεση που από μόνη της όμως δεν αρκεί. 

Οφείλουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με τους αγώνες μας! 

Γιατί μόνο οι μαζικοί και παρατεταμένοι αγώνες μας μπορούν να ανατρέψουν αυτήν την αντεργατική πολιτική! 

Σε αυτή την κατεύθυνση, είναι αναγκαίο να στηριχτεί από τους εργαζόμενους η στάση εργασίας 12-4 μμ και να μαζικοποιηθούν οι κινητοποιήσεις που έχουν ανακοινωθεί για την Τετάρτη 22/9 σε μια σειρά πόλεις της χώρας. 

Στο Βόλο η συγκέντρωση είναι στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Ελευθερίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου