Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

Φτωχοποίηση στον κάμπο, ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων. Μόνος φραγμός οι αγώνες!

  

Στα καμποχώρια της Καρδίτσας είναι χιλιάδες οι αγροτικές οικογένειες που φέτος έμειναν χωρίς σοδιά και χωρίς εισόδημα. Φορτωμένες με χρέη στους εμπόρους και στους γεωπόνους και με το μέλλον να διαγράφεται μαύρο και άραχνο. Στο βαμβάκι που είναι το βασικό προϊόν του νομού, έχουμε βύθιση του αγροτικού εισοδήματος και τεράστια καταστροφή της παραγωγής. Πέρυσι η Καρδίτσα ήταν ο πρώτος νομός σε παραγωγή βαμβακιού και φέτος έπεσε στην 6η θέση! Πέρυσι η Καρδίτσα παρήγαγε το 18% της συνολικής παραγωγής της χώρας και φέτος μόνο το 8%! Η μέση παραγωγή ανά στρέμμα από 398 κιλά πέρυσι, φέτος έπεσε στα 139 κιλά το στρέμμα. Με μια μέση τιμή στα 0,55 έως 0,60 ευρώ το κιλό, μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια απώλεια εισοδήματος.


 

Οι αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το βαμβάκι (ΦΕΚ Β’6367/6-11-2023), δεν καλύπτουν την πραγματική ζημιά που έπαθαν οι αγρότες. Έτσι, για την Καρδίτσα και για χωράφια με 100% καταστροφή της παραγωγής, ανακοινώθηκε οριζόντια αποζημίωση για 340 κιλά το στρέμμα, όταν η περσινή μέση παραγωγή ήταν 398 κιλά το στρέμμα και όταν πολλοί αγρότες έχουν παραγωγές που ξεπερνάν τα 400 και τα 450 κιλά το στρέμμα. Αλλά και για αυτά τα 340 κιλά ανά στρέμμα, η αποζημίωση υπολογίζεται μόνο με 0,53 ευρώ το κιλό και όχι με την φετινή τιμή του βαμβακιού που είναι στα 0,55-0,60 ευρώ το κιλό.

Σαν να μην φτάνει η ζημιά στην παραγωγή, έχουμε «ψαλίδι» και στις επιδοτήσεις. Φέτος, στα βιβλιάρια των αγροτών μπήκαν λιγότερα χρήματα από πέρυσι! Για τη «βασική ενίσχυση», η προκαταβολή που πληρώθηκαν είναι περίπου 21,5% λιγότερη από πέρυσι! Από 1 δισεκατομμύριο 50 εκατ. ευρώ το 2022, φέτος έπεσε στα 829 εκατ. (δηλώσεις υφυπουργού Αγρ.Ανάπτυξης Στ.Κελέτση στη Βουλή) Και εκτός από τη «βασική», κίνδυνος για «ψαλίδι» υπάρχει και για την «συνδεδεμένη ενίσχυση» (περίπου 73 € το στρέμμα) αφού κανένας σχεδόν βαμβακοπαραγωγός δε καλύπτει το πλαφόν που βάζει η ΚΑΠ (δλδ ελάχιστη παραγωγή ανά στρέμμα) για να δικαιούται κάποιος τη «συνδεδεμένη ενίσχυση». Και από την κυβέρνηση, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία δέσμευση για να δοθεί η «συνδεδεμένη ενίσχυση» χωρίς «κόφτες», χωρίς μειώσεις, στο 100% και για όλους τους φτωχομεσαίους αγρότες, με βάση όσα ίσχυσαν πέρυσι.

Φραγμό σ’ αυτή την πολιτική μπορεί να βάλει μόνο ένα μαζικό-διεκδικητικό αγροτικό κίνημα. Οι κινητοποιήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα σε Καρδίτσα (Ε65) δεν είχαν ούτε τη διάρκεια ούτε τη μαζικότητα παλιότερων εποχών. Φταίει από τη μια η «στάχτη στα μάτια» που ρίχνει η κυβέρνηση με τις αποζημιώσεις-ψίχουλα που μοιράζει, αλλά κυρίως φταίει η αποσυγκρότηση του αγροτικού κινήματος. Για να κοντραριστεί η αντιαγροτική πολιτική απαιτείται αγροτικό κίνημα πραγματικό και όχι εικονικό, που θάχει κορμό τους φτωχομεσαίους αγρότες, με συσπείρωση στη βάση, μέσα από πραγματικούς αγροτικούς συλλόγους και όχι συλλόγους-σφραγίδες ή κομματικά παραμάγαζα, με δημοκρατικές διαδικασίες και αγωνιστικό-διεκδικητικό προσανατολισμό. Αυτό είναι σήμερα το μεγάλο έλλειμα, αυτό είναι που πρέπει να οικοδομήσουν οι αγωνιστές αγρότες. Για να ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική. Για αποζημιώσεις στο 100% της πραγματικής ζημιάς. Για εισόδημα που να καλύπτει το κόστος της ζωής. Ενάντια στη φτωχοποίηση και στο ξεκλήρισμα! Για προκοπή, για ζωή, για μέλλον!

Σ.Κ.

http://aristerastikarditsa.blogspot.com/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου