Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Ανακοίνωση των Οργανώσεων Θεσσαλίας του ΚΚΕ (μ-λ)

 «Χρυσό» παίρνει η αντι-αγροτική πολιτική της κυβέρνησης!

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Οι αποζημιώσεις για τον Daniel που μετά από έναν σχεδόν χρόνο (!) εδέησε η κυβέρνηση να εξοφλήσει στους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας, αποτελούν κοροϊδία και σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τη ζημιά και την απώλεια εισοδήματος που είχαν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι. ‘Έντεκα μήνες μετά και οι τελικές αποζημιώσεις είναι πολύ πιο κάτω από τα αναμενόμενα και φυσικά πολύ χαμηλότερες από αυτά που διέδιδαν στα χωριά και στα καφενεία τα κυβερνητικά «παπαγαλάκια».

30/7/2024 από την αγροτική κινητοποίηση στην Καρδίτσα (Ε65)
από την αγροτική κινητοποίηση στην Καρδίτσα (Ε65) στις 30/7/2024

Έτσι, για τους μικρομεσαίους παραγωγούς με 100% ζημιά, η τελική αποζημίωση στο βαμβάκι είναι από 180,20 €/στρ (Καρδίτσα) έως 201,40 €/στρ (Λάρισα-Τρίκαλα) ενώ στο καλαμπόκι από 240 (Καρδίτσα-Μαγνησία) έως 280 €/στρ (Λάρισα). Μιλάμε για αποζημιώσεις (προκαταβολή + εκκαθάριση) που δεν καλύπτουν ούτε καν το κόστος παραγωγής. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η κυβέρνηση εφαρμόζει για πρώτη φορά και «κόφτη» (μείον 20%) και μειώνει ακόμα περισσότερο τις ήδη χαμηλές αποζημιώσεις (πέφτουν στα 144,16-161,12 €/στρ για το βαμβάκι και στα 192,00-224,00 €/στρ για το καλαμπόκι). Αποζημιώσεις που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν την πραγματική ζημιά, δεν καλύπτουν την απώλεια εισοδήματος και είναι πολύ πιο κάτω από αυτά που διεκδικούν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Αλλά και απ’ αυτές τις καθυστερημένες και κουτσουρεμένες αποζημιώσεις έμειναν απ’ έξω χιλιάδες παραγωγοί αφού δεν περιλαμβάνονται αγρότες με άλλες καλλιέργειες (ντομάτα, πιπεριά, καπνό κ.α.) αλλά και οι κτηνοτρόφοι που είδαν τα κοπάδια τους να πνίγονται από τον Daniel και τον Elias. Οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι φτωχοποιούνται και χρόνο με το χρόνο συσσωρεύουν ζημιές, χρέη και χασούρα. Η παραγωγή γίνεται ασύμφορη, χωράφια και μαντριά εγκαταλείπονται, αγροτικά νοικοκυριά οδηγούνται στο ξεκλήρισμα, στο ξωπέταγμα από την παραγωγή, στην προλεταριοποίηση.

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Πανούκλα στον 21ο αιώνα γίνεται; Κι όμως γίνεται!

Εντολή για προκαταρκτική εξέταση έδωσε ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Λάρισας σχετικά με τα κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία ενώ μέχρι και κλιμάκια αντιμετώπισης ζωονόσων θα έρθουν από την ΕΕ  σε Τρίκαλα και Λάρισα εξαιτίας αυτού. Μάλιστα ην ίδια στιγμή ο περιφερειάρχης Κουρέτας ανακοινώνει την δημιουργία ειδικών rapid test για την ανίχνευση του ιού.

Μα τον 21ο αιώνα πανώλη; Γίνεται;

Βεβαίως και γίνεται!

Και γίνεται γιατί η ασίγαστη επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου απέναντι στον κόσμο της δουλειάς, αγγίζει και επηρεάζει σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού κάθε πτυχή της εργασιακής και κοινωνικής ζωής. Κάνοντας κάθε μέρα όλο και χειρότερους τους όρους δουλειάς και ζωής σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη και το διατροφικό και το υγειονομικό!

Δεν κάνει λοιπόν εντύπωση ότι ξαναεμφανίζονται αρρώστιες που υποτίθεται ότι είχαν εξαφανιστεί εδώ και έναν αιώνα. Ίσως κάνει εντύπωση σε όποιους θεωρούν ότι η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμενων και της επιστήμης έχει ξεμπερδέψει με αυτά. Ο καπιταλισμός όμως και ιδιαίτερα στο ανώτατο στάδιό του τον ιμπεριαλισμό, σαπίζει. Και τώρα βλέπουμε λίγο από τη μπόχα του!

Ιδιαίτερα σε μια χώρα σαν τη δική μας, όπου οι σχέσεις  εξάρτησης της ντόπιας κεφαλαιοκρατίας από  Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστες, διατρέχουν όλα τα επίπεδα ακόμη και το διατροφικό και όσο η επίθεση θα συνεχίζεται χωρίς να βρίσκει απέναντί της σοβαρές αντιστάσεις, τέτοιους είδους φαινόμενα θα κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους.

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

ΒΟΛΟΣ | Σύσκεψη οργανώσεων του Βόλου και της Μαγνησίας κατά της καύσης σκουπιδιών

Υπογράφουν: Ενεργοί Πολίτες Βόλου, ΚΚΕ (μ-λ), Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά, ΜΕΡΑ25, ΞΕΚΙΝΗΜΑ, Πράσινοι-Οικολογία, Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, Πράσινη Αριστερά.  

Την Δευτέρα 15 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εκπροσώπων οργανώσεων του Βόλου και της Μαγνησίας με θέμα την συνεχιζόμενη καύση σκουπιδιών στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, ιδιοκτησίας Holcim-Lafarge. Επίσης, συζητήθηκε η νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που η τσιμεντοβιομηχανία κατέθεσε στο Υπουργείο Ενέργειας προς έγκριση και η οποία βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης ως τις 21 Ιουλίου. 

Κοινή μας θέση είναι ότι η νέα ΜΠΕ πρέπει να απορριφθεί, διότι αν εγκριθεί και εφαρμοστεί θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ρύπανση τόσο στο Βόλο όσο και σε μεγάλο μέρος του νομού.

Κι αυτό διότι με την νέα ΜΠΕ, η ΑΓΕΤ ουσιαστικά ζητά:

Να μπορεί να καίει 200.000 τόνους σκουπιδιών κάθε χρόνο από 100.000 τόνους που καίει σήμερα.

- Να μπορεί να ξεφορτώνει μέχρι και 5 πλοία κάθε μήνα (περίπου 25.000 τόνους σκουπίδια) στο λιμάνι της Άγριας από την Ιταλία και άλλες χώρες, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει απαγορέψει την μεταφορά σκουπιδιών μέσω του Παγασητικού.

- Να μπορεί να φέρνει μέχρι 3.750 τόνους δεματοποιημένο RDF (σκουπίδια) την εβδομάδα με 180 φορτηγά αυτοκίνητα που θα περνούν μέσα από το Βόλο κάθε εβδομάδα!

- Να μπορεί να καίει άγνωστη ποσότητα χύμα αποβλήτων όπως αποξηραμένη λυματολάσπη, απόβλητα κλαδέματος κα.

- Να επανέλθει το όριο του τοξικού ρύπου TOC σε επίπεδα πολύ ανώτερα από όριο που προβλέπει ο νόμος (από 10 σε 35 mg/ Nm3). 

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ: Κάτω τα χέρια από την ψυχική υγεία - Αγώνας ενάντια στο νέο νομοσχέδιο

Τα μέσα του καλοκαιριού διάλεξε η κυβέρνηση να καταθέσει για διαβούλευση και ψήφιση το νομοσχέδιο - οδοστρωτήρα για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση. Και γιατί όχι άλλωστε; Ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία είναι που επιλέγει προσεκτικά τον χρόνο στον οποίο θα κλιμακώσει την επίθεσή της. Οι ψυχικά ασθενείς άλλωστε καθώς και οι κάθε είδους εξαρτημένοι ήταν πάντα για το σύστημα ασθενείς γ’ κατηγορίας, σχεδόν «φύρα», οπότε καμιά εντύπωση δεν κάνει στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ το νέο νομοσχέδιο, το οποίο κι αυτό εντάσσεται στο «ΝΕΟ ΕΣΥ».

Για τους εργαζόμενους, οι συνθήκες δουλειάς γίνονται πολύ χειρότερες. Στο νομοσχέδιο γίνεται λόγος για μετακινήσεις προσωπικού άμεσα, ενώ η νέα οργανωτική δομή που προβλέπεται χτυπάει τα εργασιακά δικαιώματα, έχοντας στο στόχαστρο το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Πρόκειται για τμήμα και συνέχεια της πολιτικής απολύσεων και διατήρησης των επισφαλών σχέσεων εργασίας και τη μετατροπή των ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ που επιχειρείται στο πλαίσιο των διακηρύξεων του «ΝΕΟΥ ΕΣΥ», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εργασιακές σχέσεις.

Με πρόσχημα λοιπόν την «ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» και τη λεγόμενη «αποασυλοποίηση» (τι ωραίος όρος; και ποιος δε θέλει άραγε να ήταν αλήθεια κάτι τέτοιο;) κλείνουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία ΨΝΑ και ΨΝΘ (το Δρομοκαΐτειο λόγω κληροδοτήματος δεν μπορούν ακόμα να το καταργήσουν), που νοσηλεύουν εκατοντάδες ασθενείς. Τι γίνονται οι ασθενείς;

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της 10ης Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ(μ-λ)!

 Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στις 5, 6 και 7 Ιούλη οι εργασίες της 10ης Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ(μ-λ). Η Συνδιάσκεψη ξεκίνησε με μεγάλη και μαζική πολιτική εκδήλωση στο Πάντειο. Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο αφιερωμένο στη ζωή και τη διαδρομή του Ανδρέα Βογιατζόγλου, του συντρόφου Γραμματέα της Οργάνωσης ο οποίος έφυγε από κοντά μας το 2022 (το βίντεο βρίσκεται παρακάτω).

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι πολιτικές εισηγήσεις των συντρόφων Θοδωρή Φωτόπουλου (εδώ) και Νίκου Παπαβασιλείου (εδώ), εκ μέρους της Γραμματείας του ΚΟ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν από την Ελλάδα οι οργανώσεις:

  • Διαρκής Αγώνας,
  • Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα (ΕΕΚ),
  • Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΚΚΕ),
  • Μαρξιστικό – Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Μ-Λ ΚΚΕ) ,
  • Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση (ΝΑΡ),
  • Συνεπείς Κομμουνιστικές Δυνάμεις (ΣΚΔ).

Από το εξωτερικό χαιρετισμό απηύθυνε το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας / Μαρξιστικό Λενινιστικό (TKP/ML) καθώς και η οργάνωση Κομμουνιστική Οικοδόμηση (Kommunistischer Aufbau) από τη Γερμανία.

Χαιρετισμό από το εξωτερικό στη 10η Συνδιάσκεψη έστειλαν οι οργανώσεις:

  • Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας,
  • Κομμουνιστική Λίγκα Νορβηγίας - Να υπηρετούμε τον Λαό,
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό),
  • Λαϊκό ρεύμα – Κόκκινος Ήλιος - Μεξικό,
  • Μαοϊκό Κομμουνιστικό Κόμμα – Ισπανικού κράτους,
  • Μαρξιστική Λενινιστική Κομουνιστική Οργάνωση – Προλεταριακός Δρόμος - OCML-VP, Γαλλία.

Όλοι οι χαιρετισμοί βρίσκονται στην ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) εδώ.

Στις εργασίες του Σαββάτου και της Κυριακής το σώμα των αντιπροσώπων συζήτησε τόσο τις πολιτικές εξελίξεις και την κατάσταση στον κόσμο και τη χώρα, όσο και τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της ταξικής πάλης και τους όρους με τους οποίους αυτή διεξάγεται στη σημερινή περίοδο. Συζήτησε τον απολογισμό της δράσης της οργάνωσης τα τελευταία χρόνια, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της και ανέδειξε τις κατευθύνσεις με τις οποίες θα κινηθεί το επόμενο διάστημα. Κυρίαρχο στοιχείο ο κοινός τόπος για μια αξιόμαχη κομμουνιστική οργάνωση με επαναστατικά κομμουνιστικά χαρακτηριστικά. Στη βάση αυτή αναδείχθηκε η κατεύθυνση της εκ νέου συγκρότησης του επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος και κόμματος που το ΚΚΕ(μ-λ) οφείλει να αναλάβει και να προωθήσει.