Τα μέσα του καλοκαιριού διάλεξε η κυβέρνηση να καταθέσει για διαβούλευση και ψήφιση το νομοσχέδιο - οδοστρωτήρα για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση. Και γιατί όχι άλλωστε; Ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία είναι που επιλέγει προσεκτικά τον χρόνο στον οποίο θα κλιμακώσει την επίθεσή της. Οι ψυχικά ασθενείς άλλωστε καθώς και οι κάθε είδους εξαρτημένοι ήταν πάντα για το σύστημα ασθενείς γ’ κατηγορίας, σχεδόν «φύρα», οπότε καμιά εντύπωση δεν κάνει στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ το νέο νομοσχέδιο, το οποίο κι αυτό εντάσσεται στο «ΝΕΟ ΕΣΥ».
Για τους εργαζόμενους, οι συνθήκες δουλειάς γίνονται πολύ χειρότερες. Στο νομοσχέδιο γίνεται λόγος για μετακινήσεις προσωπικού άμεσα, ενώ η νέα οργανωτική δομή που προβλέπεται χτυπάει τα εργασιακά δικαιώματα, έχοντας στο στόχαστρο το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Πρόκειται για τμήμα και συνέχεια της πολιτικής απολύσεων και διατήρησης των επισφαλών σχέσεων εργασίας και τη μετατροπή των ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ που επιχειρείται στο πλαίσιο των διακηρύξεων του «ΝΕΟΥ ΕΣΥ», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εργασιακές σχέσεις.
Με πρόσχημα λοιπόν την «ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» και τη λεγόμενη «αποασυλοποίηση» (τι ωραίος όρος; και ποιος δε θέλει άραγε να ήταν αλήθεια κάτι τέτοιο;) κλείνουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία ΨΝΑ και ΨΝΘ (το Δρομοκαΐτειο λόγω κληροδοτήματος δεν μπορούν ακόμα να το καταργήσουν), που νοσηλεύουν εκατοντάδες ασθενείς. Τι γίνονται οι ασθενείς;
Στο νομοσχέδιο που κατατίθεται δεν γίνεται καμία αναφορά για δημιουργία κοινοτικών δομών που θα παραπεμφθούν οι ασθενείς και οι ήδη υπάρχουσες αδυνατούν να καλύψουν τον τωρινό όγκο πασχόντων. Τι γίνεται με τα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων; Άγνωστο… Αναφέρεται ωστόσο σε πολλά σημεία η συγχώνευση και κατάργηση υπαρχουσών υπηρεσιών, ενώ ως «νέες» προβλέπει μονάχα τη δημιουργία αποκλειστικά κατασταλτικών, περίκλειστων τμημάτων (για «δυσίατα περιστατικά») «μέσης» και «υψηλής» ασφάλειας καθώς και δημιουργία μονάδων «σωφρονισμού παραβατικών ανήλικων». Μονάδες που δεν έχουν να επιτελέσουν τίποτα περισσότερο από καταστολή, σε μια περίοδο που η οργή κι η αγανάκτηση της νεολαίας μοιάζει με νερό που βράζει σε χύτρα ταχύτητας.
Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι δημιουργείται το Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ) διαρθρωμένο ανά Υγειονομικές περιφέρειες (ΠεΔΥΨΥ), στο οποίο θα ανήκουν όλες οι δομές: δημόσιες, ιδιωτικές, ΜΚΟ ακόμα και ιδιώτες ιατροί. Θα χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ και το νομικό του καθεστώς παραμένει ακόμα ασαφές.
Γίνεται κατανοητό ότι αλλάζει άρδην ο τρόπος νοσηλείας των ασθενών καθώς μπαίνουν επιπλέον φραγμοί στην έτσι κι αλλιώς δύσκολη πρόσβαση στα νοσοκομεία και γίνεται όλο και πιο μακρινή η ίση πλήρης και δωρεάν περίθαλψη για κάθε ψυχικά ασθενή χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Ισχυρό χτύπημα δέχεται και η Απεξάρτηση. Δημιουργείται ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης κι Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) με χαρακτήρα ΝΠΙΔ, που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που τσουβαλιάζει σ’ έναν ενιαίο φορέα όλες τις δομές που υπήρχαν ως τώρα, καταργώντας κάθε διαφορετική αντίληψη, όπως αυτή των στεγνών προγραμμάτων. Οι εξαρτημένοι δεν θα έχουν το δικαίωμα να διαλέξουν το πρόγραμμα που τους ταιριάζει, αφού δεν θα υπάρχουν «στεγνά» προγράμματα πάρα κυριαρχία προγραμμάτων υποκατάστασης, που σκοπό έχουν (ακόμα και κατά τα δικά τους λεγόμενα), όχι την απεξάρτηση αλλά τη «μείωση της βλάβης». Εξασφαλίζουν όμως τεράστια κέρδη σε φαρμακευτικές εταιρείες και ταυτόχρονα κρατούν τους εξαρτημένους δέσμιους των εξαρτήσεών τους, ώστε να μην τους επιτρέψουν την απεξάρτηση και την επανένταξή τους στην κοινωνία με ίσους όρους.
Συναδέρφισσες, συνάδερφοι,
Μόνο με κοινό αγώνα των εργαζόμενων στην ψυχική υγεία και του συνόλου των υγειονομικών, μαζί με τον λαό, μπορούμε να αποτρέψουμε την κυβέρνηση να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο. Δυστυχώς για άλλη μια φορά οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ, ενώ από μήνες γνώριζαν τα σχέδια του υπουργείου, αφήναν τον χρόνο να περάσει για να μας λένε τώρα ότι είναι κατακαλοκαίρο και οι εργαζόμενοι λείπουν ή -ακόμα χειρότερα- ότι κι αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά.
Τίποτα δεν ψηφίζεται για να μην εφαρμοστεί.
- Να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία!
- Κανένα κλείσιμο - καμία συγχώνευση τμήματος ή ιδρύματος!
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού!
- Κάτω τα χέρια απ’ τα δωρεάν προγράμματα απεξάρτησης - Ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων!
- Ενίσχυση των δωρεάν πρωτοβάθμιων δομών ψυχικής υγείας!
- Ίση, πλήρης, δωρεάν πρόσβαση στις δομές Ψυχικής Υγείας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου