Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

ΒΟΛΟΣ | Ανταπόκριση από τις κινηματικές διαδικασίες ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και των όρων ζωής των κάτοικων της Μαγνησίας

 Ως απάντηση σ’ ένα ακόμα συστημικό έγκλημα και στην φρίκη που αντίκρισαν οι κάτοικοι της Μαγνησίας με τους τόνους νεκρών ψαριών να καταλήγουν στις παραλίες και το λιμάνι του Παγασητικού, οργανώθηκαν μια σειρά κινητοποιήσεις ενάντια στην επαναλαμβανόμενη περιβαλλοντική καταστροφή και στην υποβάθμιση των όρων ζωής του λαού στην περιοχή.

Το ΚΚΕ(μ-λ) έδωσε τις δυνάμεις του να αναδείξει την αναγκαιότητα οργάνωσης κινητοποιήσεων μαζικής συσπείρωσης και οργάνωσης των κατοίκων της πόλης του Βόλου και της περιοχής της Μαγνησίας, ως τον μόνο τρόπο ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης που διαμορφώνει τη αντιλαϊκή πολιτική του συστήματος.

Στις 31/8 πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ Μαγνησίας σύσκεψη όπου συζητήθηκαν τα ζητήματα της περιοχής που αφορούσαν την καταστροφή της φύσης και του υγειονομικού κινδύνου. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του περιβαλλοντικού συλλόγου «Η προστασία του Παγασητικού μας ενώνει» και – ενώ υπήρξε κλίμα απολιτικοποίησης – σχήματα και οργανώσεις κατάφεραν να παρέμβουν με πολιτικές τοποθετήσεις που προσπάθησαν να πάνε παραπέρα το πλαίσιο του επιστημονισμού και των εναλλακτικών οικολογικών προτάσεων, που διακατείχε την σύσκεψη. Συμμετείχαν δημοτικά σχήματα (Ενεργοί Πολίτες) και μέλη αριστερών οργανώσεων (ΚΚΕ, ΞΕΚΙΝΗΜΑ, κα).

Το ΚΚΕ(μ-λ) μοίρασε την προκήρυξή του και στην τοποθέτηση του έδωσε έμφαση στον δρόμο του αγώνα που χρειάζεται να τραβήξει ο λαός ενάντια σε μια πολιτική που τον καίει, τον πνίγει και τον εκμεταλλεύεται. Μάλιστα, η ένταση και η ταχύτητα της προώθησης της επίθεσης έχει ανοίξει μία βεντάλια από μέτωπα στην περιοχή.

Ο βίος του λαού έχει γίνει αβίωτος:

  • με τις πλημμύρες και πυρκαγιές και τις μηδαμινές αποζημιώσεις σε αγρότες και εργαζομένους που έχασαν τις περιουσίες και το εισόδημά τους
  • τις αρρώστιες σε κοπάδια και την μόλυνση των υδάτων
  • την αύξηση της ποσότητας σκουπιδιών που εισάγονται και καίγονται στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ
  • τις εξαγγελίες για τοποθέτηση πλατφόρμας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο λιμάνι του Βόλου, αλλά και της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στο Πήλιο
  • με το άνοιγμα του θυροφράγματος της Κάρλας και τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια.

Μοναδικός ένοχος το καπιταλιστικό σύστημα, που όχι απλά δεν δαπανάει λίγα απ’ τα υπερκέρδη του για να προστατέψει τη ζωή μας απ’ αυτές τις λεγόμενες θεομηνίες. Αλλά κάθε κρίση την βλέπει και σαν ευκαιρία ώστε να καταπιέσει ακόμα περισσότερο την εργατιά και τον λαό.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΚΚΕ(μ-λ) πραγματοποίησε παρέμβαση με ανάρτηση πανό σε σημεία της πόλης και το κόλλημα ανακοινώσεων στον κεντρικό εμπορικό δρόμο, καταγγέλλοντας αυτή τη πολιτική.


Με μερική μαζικότητα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Πλατεία Αγ. Νικολάου το απόγευμα της Πέμπτης 5/9, ένα χρόνο από τις πλημμύρες της κακοκαιρίας Ντάνιελ. Μετά από ώρες τοποθετήσεων στην μικροφωνική, ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με πολύ μικρότερη μαζικότητα από αυτή που αρχικά αποτυπώθηκε. Η συγκέντρωση οργανώθηκε από τον Αγροτικό Σύλλογο, και παρέμβηκαν με πανό και μοίρασμα ανακοινώσεων η ΟΓΕ, το ΞΕΚΙΝΗΜΑ, το ΣΕΚ, το Μ-Λ ΚΚΕ. Η τρανταχτή απουσία του υπόλοιπου εξωκοινοβουλίου από τις συσκέψεις δεν βοήθησε στην προπαγάνδιση της συγκέντρωσης, στην πολιτική αναβάθμιση των ζητημάτων και στην παραπέρα οργάνωση νέων συζητήσεων, συσκέψεων, διαδηλώσεων που θα μετατρέψουν την λαϊκή αγανάκτηση σε αγώνα. Το ΚΚΕ(μ-λ) παρέμβηκε στην συγκέντρωση με πλατύ μοίρασμα της ανακοίνωσής του (διαβάστε εδώ) και την ανάρτηση ενός ακόμα πανό στο κέντρο της πόλης. 



Κόντρα και στο κυρίαρχο ρεφορμιστικό-μεταρρυθμιστικό ρεύμα, ο λαός δεν έχει τίποτα να προτείνει στο σύστημα ούτε θα το συμβουλέψει τι να κάνει με την Κάρλα, αλλά με κινητοποιήσεις θα πιέσει πολιτικά και θα διεκδικήσει καλύτερους όρους ζωής. Για να μπορέσει ο λαός να ζήσει με αξιοπρέπεια στον τόπο του, πρέπει να αγωνιστεί. Να αντισταθεί οργανωμένα σε αυτή την πολιτική που εγκληματεί εις βάρος του. Να αποσπάσει νίκες από τον εχθρό του που δεν είναι άλλος απ’ αυτό το σάπιο σύστημα και τους πολιτικούς εκφραστές του. Με κινητοποιήσεις και ξεσηκωμούς να διεκδικήσει ένα μέλλον χωρίς καταπίεση κι εκμετάλλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου