Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Ανακοίνωση για το «σκάνδαλο» Novartis


Δευτέρα 12 Φλεβάρη 2018

Η «αποκάλυψη» του «σκανδάλου» της Novartis –πέρα από τη χρησιμοποίησή του από την κυβέρνηση στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και στις κόντρες ανάμεσα στα αστικά κόμματα– έχει τρεις ακόμα σημαντικές πολιτικές διαστάσεις:

  1. Δείχνει ότι στο καπιταλιστικό σύστημα η υγεία των ανθρώπων αποτελεί ένα μεγάλο πεδίο άντλησης κερδοφορίας που –προκειμένου τα ποσοστά της να κρατηθούν ψηλά– το κεφάλαιο χρησιμοποιεί αδίστακτα κάθε μέσο που θα την εξασφαλίσει. Χωρίς να λογαριάζει τις ιατρικές, κοινωνικές και άλλες παρενέργειες. Οι δωροδοκίες και οι εξαγορές δημοσίων προσώπων, διευθυντών νοσοκομείων, γιατρών κ.λπ. είναι η πιο διαδομένη πρακτική μέσα από την οποία δημιουργούνται οι «πελατείες» και η «ζήτηση» των φαρμακευτικών προϊόντων. Αυτό δεν αφορά μόνο τη Νοvarti
  2. Αν η τελευταία βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο των αποκαλύψεων, αυτό δεν έχει καμία σχέση με κάποια προσπάθεια «κάθαρσης», αλλά σχετίζεται με την όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση –όπως και με άλλες περιπτώσεις– εκπορεύεται από την Αμερική (ΗΠΑ) και καμώνεται ότι ανακάλυψε την… «Αμερική», δηλαδή πρακτικές εξαγοράς και δωροδοκίας που αποτελούν εργαλείο καθημερινής χρήσης και για τις αμερικάνικες φαρμακευτικές εταιρείες (π.χ. οι εκβιασμοί για τα φάρμακα που αφορούν τον ιό του HIV). H ενασχόληση του FBI και της αμερικάνικης δικαιοσύνης και εκτός συνόρων ΗΠΑ, ήδη έχει εκδηλωθεί στο πρόσφατο παρελθόν ενάντια σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που βρέθηκαν στο στόχαστρο των αμερικάνικων «αρχών» (π.χ. Siemens ).
  3. Το κατά πόσο η «αποκάλυψη» (που έχει βέβαια παρελθόν και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα) και η συγκεκριμένη χρήση της από την κυβέρνηση είναι ένα «δώρο» που οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές αφήνουν να χρησιμοποιηθεί από μία κυβέρνηση που εξυπηρετεί τα πολεμικά και στρατηγικά τους σχέδια, είναι ένα πράγμα που οπωσδήποτε δεν θα προκαλούσε έκπληξη. Όπως, επίσης, και το γεγονός ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μία αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και στο στρίμωγμα τού –έτσι κι αλλιώς αναξιόπιστου και εξαρτημένου– ελληνικού πολιτικού προσωπικού. Ίσως, μάλιστα, να γεννά στα κυβερνητικά επιτελεία σχέδια συντόμευσης του χρόνου που μας χωρίζει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Όλα αυτά μένει να αποδειχτούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Το σίγουρο είναι πως ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται τίποτε να κερδίσουν από αυτές τις αποκαλύψεις. Αποτελεί πρόκληση να εμφανίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως υπερασπιστής της υγείας, την ώρα που εφαρμόζει πιστά τις σχετικές μνημονιακές εντολές και προωθεί ακάθεκτη τη διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων, την περιστολή του λαϊκού δικαιώματος στη δωρεάν περίθαλψη, την όρθωση φραγμών για την πρόσβαση του απλού λαού ακόμη και στην πιο απλή ιατρική υπηρεσία.

Το αγαθό της υγείας όχι μόνο δεν θα σταματήσει να αποτελεί εμπόρευμα, αλλά θα γίνεται –όλο και περισσότερο– πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Τα σχέδια για ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση του λαού και εξανδραποδισμού της χώρας θα προχωρήσουν με όποια κυβέρνηση προκύψει και σε όποιον εκλογικό χρόνο κι αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Μόνο με την πάλη τους και με το δυνάμωμα των εστιών αντίστασης, μπορούν ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι να περιμένουν μία αντιστροφή των πολιτικών εξελίξεων που δρομολογούνται σε όλο και πιο σκοτεινές (και κάθε άλλο παρά «αποκαλυπτικές»), αντιλαϊκές και αντιδημοκρατικές κατευθύνσεις.

http://www.kkeml.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου