Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Για την εργατική πάλη

Μετά από αρκετές συζητήσεις στα πλαίσια της Λαϊκής Αντίστασης- ΑΑΣ στο Βόλο για την κατάσταση των εργατών και των υπόλοιπων εργαζόμενων στα εργοστάσια και σε άλλες επιχειρήσεις της περιοχής μας καταλήξαμε στην απόφαση να παρέμβουμε, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και τις υποκειμενικές αδυναμίες, στο κέντρο και στις γειτονιές του Βόλου και της Νέας Ιωνίας καθώς και σε εργοστάσια για να θέσουμε το ζήτημα της οργάνωσης και του αγώνα των εργατών κόντρα στην επίθεση της εργοδοσίας, για να αντιπαρατεθούμε με την ηττοπάθεια και τον συμβιβασμό που καλλιεργείται συστηματικά από διάφορες πλευρές.

 

 

 

 

 

Στην επίθεση εργοδοσίας –κυβέρνησης – ΕΕ- ΔΝΤ

να αντιτάξουμε την οργανωμένη εργατική πάλη.


Με συνεχή κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στις καταχτήσεις και τα δικαιώματά τους είναι οι εργάτες του Βόλου σχεδόν σε όλα τα εργοστάσια της περιοχής. Από την εκ περιτροπής εργασία και την κατάργηση του 8ωρου μέχρι τα απλήρωτα μεροκάματα. Από τις μειώσεις μισθών μέχρι τις συνεχείς διαθεσιμότητες και τις απολύσεις είναι ο καθημερινός εφιάλτης που έχει να αντιμετωπίσει ο κόσμος της δουλειάς.
Η εργοδοσία είτε αξιοποιεί την αντεργατική νομοθεσία, που έχουν ψηφίσει μέχρι τα σήμερα οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις, είτε εκβιάζει ανοικτά και ωμά χωρίς δικαιολογίες τους εργάτες. Σε κάθε περίπτωση επιτίθεται για να συντρίψει ότι έχει απομείνει σαν κατάχτηση και κυρίως στοχεύει στην διάλυση κάθε συνδικαλιστικής συγκρότησης στους χώρους δουλειάς με απαγορεύσεις, τρομοκρατικές απολύσεις , απειλές και εκβιασμούς.
Απολύσεις στην Χαλυβουργία του Μάνεση, περικοπή επιδόματος γάμου στην χαρτοβιομηχανία ΒΙΣ του Φιλίππου, μειώσεις μισθών σε SOVEL στον Αλμυρό και στην ΑΓΕΤ- ΗΡΑΚΛΗΣ, απλήρωτοι εργαζόμενοι στον ΚΙΟΛΕΪΔΗ, πρόγραμμα αποχωρήσεων στην ΙΜΑΣ και ο κατάλογος συνεχίζεται με απολύσεις και κλείσιμο τμημάτων στην CocaCola, απολύσεις και μειώσεις μισθών στο ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ, απολύσεις στον Δήμο Βόλου.
 
Η κατάσταση στα εργοστάσια και τις άλλες επιχειρήσεις του Βόλου είναι κομμάτι της συνολικής κατάστασης στην περιοχή και σε ολόκληρη την χώρα. Η φτώχεια , η ανεργία , η κυβερνητική –εργοδοτική τρομοκρατία σπρώχνει όλο και μεγαλύτερα τμήματα εργατών στην πλήρη εξαθλίωση και στην μετατροπή τους σε επαίτες της ελεημοσύνης των διάφορων «φιλάνθρωπων». Η επίθεση στην ζωή των εργατών δεν έχει τέλος, καινούρια αντεργατικά μέτρα ετοιμάζονται από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για να  καλυφθούν, δήθεν, τα ελλείμματα και τα δημοσιονομικά κενά. Στην πραγματικότητα για να μεταφερθεί πραγματικός πλούτος από την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό στο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο. Η καπιταλιστική κρίση και τα δεσμά της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης αναζητούν για την σωτηρία της κερδοφορίας του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου την μετατροπή της εργατικής τάξης σε «σφαχτάρι» στον βωμό τους. Η  πλήρης υποταγή της κυβέρνησης  στις εντολές ΕΕ- ΔΝΤ και η ένταξη στην ιμπεριαλιστική λυκο-συμμαχία της ΕΕ χτυπάει πρώτα και κύρια τους εργάτες και όλο τον κόσμο της δουλειάς στα δικαιώματα, τις καταχτήσεις, την ίδια του την ζωή.
Απέναντι σε αυτή την αντεργατική καταιγίδα δεν υπάρχει άλλος δρόμος αντίστασης από τον δρόμο του οργανωμένου αγώνα, της συλλογικής οργάνωσης και δράσης, του συντονισμού και της αγωνιστικής αλληλεγγύης. Με την συγκρότηση σωματείων με ταξικό προσανατολισμό και δράση, με την συμμετοχή όλων των εργατών και υπαλλήλων στις συνελεύσεις των σωματείων τους. Για να ανατραπεί ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, η πολιτική της ταξικής συνεργασίας και υποταγής.
Καμιά υποχώρηση στους εκβιασμούς της εργοδοσίας δεν έχει φέρει αποτελέσματα, ίσα-ίσα που ανοίγει την όρεξη για ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις. Οι εργοδότες έχουν φτάσει στο σημείο να πληρώνουν «σε είδος» αντί για μεροκάματο τους εργάτες και τους υπαλλήλους.
Η εργοδοσία αξιοποιεί  την στάση κάποιων διοικήσεων σωματείων που δείχνουν κατανόηση στα «προβλήματα» του κεφαλαίου π.χ. για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στις βιομηχανίες καθώς και την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΜ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου) που έκανε απεργία για να έχουν φθηνότερο ρεύμα οι βιομήχανοι. Επίσης αξιοποιεί και την στάση της πλειοψηφίας  της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου που κινείται σε καθαρή εργοδοτική και κυβερνητική κατεύθυνση. Οι εργάτες και οι υπάλληλοι πρέπει να απομονώσουν όλους αυτούς που εκπροσωπούν την εργοδοσία και την κυβέρνηση ενάντια στα δικά τους συμφέροντα. Να σταθούν κόντρα  στην ηττοπάθεια αλλά και στις εκλογικές και κυβερνητικές αυταπάτες που σκορπίζονται αυτή την περίοδο, να αρνηθούν  τις διασπαστικές και μικροκομματικές λογικές.

Η Λαϊκή Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία καλεί κάθε εργάτη και υπάλληλο, κάθε αγωνιστή του εργατικού κινήματος να οργανωθεί και να συνταχθεί μαζί της για να συγκροτηθεί ένα ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ για :

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με 8ωρο – 5μερο – 40ωρο για όλους τους εργαζόμενους
Μεροκάματα – μισθοί –επιδόματα ανεργίας που να καλύπτουν το κόστος της ζωής
Συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες στους χώρους δουλειάς

                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου