Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Ανακοίνωση των Αγωνιστικών Κινήσεων: ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΣΧΗ ;


ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ !
Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποφάσισε την κατακόρυφη μείωση των εισοδηματικών ορίων σε 10.000€ (!) για τις οικογένειες με ένα παιδί και 12.500€ (!) για πάνω από ένα, με τα οποία πολλοί φοιτητές στο Βόλο είχαν το δικαίωμα στην δωρεάν σίτιση. Το αποτέλεσμα ήταν εκατοντάδες φοιτητές να κοπούν από την λέσχη με πρόσχημα την γνωστή υποχρηματοδότηση που χρησιμοποιούν για να καταστρατηγούν τα δικαιώματά μας!
Στο θέμα της μέριμνας (σίτιση, στέγαση) το κάθε πανεπιστήμιο έχει την ευθύνη για την λειτουργία τους καθώς οι “ανάγκες” σε κάθε πόλη είναι διαφορετικές όπως ορίζουν διατάξεις και νόμοι του υπουργείου. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η αλλαγή έγινε καθώς στις 30 Μαΐου λήγει η τριετής σύμβαση του catering που έχει αναλάβει το φαγητό στην λέσχη και το υπουργείο δεν αύξησε την πίστωση του μέχρι την ημερομηνία που θα γίνει ο νέος διαγωνισμός για την ανανέωση ή την αλλαγή του catering.
Επιχείρημα ήταν επίσης και η δημιουργία των νέων τμημάτων στο Βόλο και άρα οι περισσότερες δηλώσεις που έγιναν σε σχέση με ένα προηγούμενο διάστημα για δωρεάν σίτιση που σε συνδυασμό με την μη αύξηση της πίστωσης του catering από το υπουργείο ήταν επόμενο να πεταχτούν φοιτητές έξω. Αναγκαίο κακό δηλαδή το να τσακίσουν το δικαίωμα μας στη σίτιση!
Αυτό δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό. Με τον ίδιο τρόπο που τώρα η πρυτανεία αποφάσισε να μειώσει τα εισοδηματικά κριτήρια και να κόψει τόσους φοιτητές από την λέσχη, έτσι  αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των 31 καθαριστριών και καθαριστών του ΠΘ και τους πέταξε στον Καιάδα της ανεργίας. Για μια ακόμα φορά οι Πρυτανικές Αρχές δείχνουν ότι αποτελούν όργανα προώθησης και εκτέλεσης της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής μέσα στις σχολές.
Χρόνια τώρα το σύστημα προσπαθεί να καταστρατηγήσει τα δικαιώματα των φοιτητών σε δωρεάν σίτιση-στέγαση-σύγγραμμα. Στο Βόλο έχει εδραιωθεί το αντίτιμο για αυτούς που δεν βρίσκονται στις λίστες σίτισης. Πανελλαδικά υπάρχουν εστίες με “μερική συνεισφορά” δηλαδή ενοίκιο (αν υπάρχουν δωμάτια), το δωρεάν βιβλίο αμφισβητήθηκε, δίδακτρα έχουν εδραιωθεί στα μεταπτυχιακά, αγορά αναλώσιμων και υλικών είναι καθημερινότητα. Με το νέο νόμο-πλαίσιο της Κεραμέως για την Παιδεία και την αυτονομία των ιδρυμάτων, ανοίγει η πόρτα για τα δίδακτρα και στα προπτυχιακά, με πρώτο παράδειγμα την Αρχιτεκτονική της Πάτρας. Και όλα τα παραπάνω με το πρόσχημα την υποχρηματοδότηση και την αντικειμενικότητα της κατάστασης.
Είναι φανερό ότι καλούμαστε να πληρώσουμε από την τσέπη μας όλα όσα θεωρούνταν ως τώρα δωρεάν παροχές, που πρακτικά είναι κεκτημένα δικαιώματα μέσα από αγώνες των φοιτητών, απαραίτητα για να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας μέσα σε μία διαμορφωμένη δύσκολη κατάσταση φτώχειας και εξαθλίωσης, στην οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν τα παιδιά από φτωχές οικογένειες.
Ευθύνη έχει η Πρυτανεία, το υπουργείο και η κυβέρνηση (μαζί με τις προηγούμενες) που θέλουν και συνεχώς επιδιώκουν να μετακυλήσουν το κόστος σπουδών στις πλάτες των φοιτητών. Θέλουν να ξεχάσουμε οτιδήποτε έχει μείνει από την δημόσια-δωρεάν εκπαίδευση και να αποδεχτούμε ότι οι σπουδές δεν είναι δικαίωμα όλου του λαού αλλά προνόμιο για λίγους και εκλεκτούς. Στόχους τους είναι μία εκπαίδευση κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου και εντελώς εναρμονισμένη με τις συνθήκες εργατικού μεσαίωνα που έχουν διαμορφώσει.
Να μην τους περάσει!
Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην δημόσια-δωρεάν εκπαίδευση για όλους!
Απέναντι σε αυτό το χτύπημα στο δικαίωμα μας στην σίτιση, πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο ότι η απάντησή μας οφείλει να είναι μαζική και διεκδικητική. Δεν παζαρεύουμε τις ανάγκες μας. Δεν είναι  δουλειά μας να γίνουμε λογιστές της Πρυτανείας, της εταιρίας catering, του υπουργείου, της κυβέρνησης που χρησιμοποιούν την υποχρηματοδότηση ως μοχλό εφαρμογής ταξικών φραγμών. Ως φοιτητές πρέπει να παλέψουμε για να παρθεί πίσω αυτή η απόφαση! Μέσα από μαζικές Γενικές Συνελεύσεις να βγουν αποφάσεις αγώνα που θα υπερασπίζονται το δικαίωμα στην σίτιση για όλους!

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΏΜΑ ΣΤΗΝ ΣΙΤΙΣΗ ! 
  • ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ / ΠΑΣΟ / ΛΙΣΤΕΣ
  • ΚΑΤΩ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΣΙΟ / ΜΕΤΡΑ ΚΕΡΑΜΕΩΣ 
  • ΚΑΤΩ ΟΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΦΡΑΓΜΟΙ
  • ΚΑΤΩ Η ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου