Με την αφορμή των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι εκδόσεις Εκτός των Τειχών κυκλοφορούν το νέο τους βιβλίο με τίτλο: «Πολυτεχνείο 1973: Η εξέγερση αναζητά τη συνέχειά της».
Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια, η οποία επιχειρεί να αναδείξει τα βασικά επίδικα της εξέγερσης και τις πολιτικές διεργασίες που την χαρακτήρισαν, τόσο από τη μεριά του συστήματος, όσο και από τη μεριά του κινήματος, αλλά και να προσεγγίσει τα χαρακτηριστικά της εφτάχρονης φασιστικής δικτατορίας.
Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:
«50 χρόνια μετά, η νεολαία και ο λαός θα βρεθούν ξανά στους δρόμους, στην πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία, αναζητώντας έμπνευση, κατευθύνσεις, οδηγό και ελπίδα για να συγκροτήσουν τους αγώνες τους.
Αυτοί δικαιούνται να γνωρίζουν την αλήθεια, από τη σκοπιά της αγωνιστικής, επαναστατικής πολιτικής γραμμής. Όχι για να “λιβανίζουν” την εξέγερση με κούφια και μεγάλα λόγια. Αλλά για να συλλογιστούν, να μελετήσουν, να συγκρίνουν, να βγάλουν συμπεράσματα και να ανεβάσουν το επίπεδο της δικής τους πάλης, στο σήμερα.
Απέναντι σε αυτούς τους αγωνιστές αισθανόμαστε ότι οφείλουμε, έχουμε την ευθύνη να καταθέσουμε την άποψή μας. Γιατί αυτοί είναι που, 50 χρόνια μετά, κρατούν τη φλόγα της εξέγερσης ζωντανή, παρά τον μαύρο αέρα που φυσά μανιασμένος για να τη σβήσει».
Οι προβληματισμοί που διατρέχουν το βιβλίο συμπυκνώνονται στον ίδιο του τον τίτλο. Το ζητούμενο είναι η συνέχεια της εξέγερσης, αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να σταματήσει τη βαρβαρότητα της εποχής μας. Και είναι ένας δρόμος σύγχρονος και ρεαλιστικός, όχι μια ανάμνηση ενός ένδοξου, αλλά οριστικά χαμένου παρελθόντος. Είναιο δρόμος που πρέπει και μπορεί να χαράξει η πραγματική αριστερά σήμερα.
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται 13 κείμενα:
Για το Πολυτεχνείο, το φοιτητικό κίνημα, τη στάση των δυνάμεων και τη συμβολή του μ-λ κινήματος. Για τη δικτατορία, τα χαρακτηριστικά της και τις αντιθέσεις της. Για την επίδραση της εξέγερσης στις τέχνες. Αλλά και τις αναμνήσεις κάποιων αγωνιστώνπου συμμετείχαν.
Περιλαμβάνονται, επίσης, ένα χρονολόγιο των γεγονότων του ’73, καθώς και κείμενα της ΟΜΛΕ, ανάμεσά τους και το «Γράμμα απ’ την Ελλάδα» του Αυγούστου του 1967, την ολοκληρωμένη τοποθέτηση για τη χούντα, την αντιδικτατορική πάλη και τον χαρακτήρα της αλλαγής στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου