Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020

Απάντηση των Αγωνιστικών Κινήσεων στην καταγγελία των ΕΑΑΚ – Camera Obscura

Ας απαντήσουμε στην καταγγελία των ΕΑΑΚ γιατί φαίνεται πως οι συναγωνιστές κάπως παρεξήγησαν την στάση μας ως Αγωνιστικές Κινήσεις στο ΔΣ που πραγματοποιήθηκε. Τόσο το σχήμα των ΕΑΑΚ όσο και το σχήμα του ΜΑΣ κατέθεσαν ψηφίσματα ενάντια στην καύση για δυο διαφορετικές συγκεντρώσεις, μία 5/6 και μία 13/6. Επιλέγουν να «ξεχάσουν» να αναφέρουν στην καταγγελία τους ότι υπήρξε αντιπαράθεση και διαφωνία, συζήτηση και τοποθετήσεις που είχαν βάση ένα κοινό παρανομαστή: όχι στην καύση σκουπιδιών και στην δημιουργία εργοστασίου SRF.

H τοποθέτηση μας ως Αγωνιστικές Κινήσεις ήταν ξεκάθαρη: στηρίζουμε τις δύο κινητοποιήσεις, διαφωνούμε με τα πολιτικά πλαίσια των ψηφισμάτων. Ίσως κακώς δεν καταθέσαμε αντί-ψήφισμα με την δικιά μας πολιτική άποψη, ωστόσο δεν πιστεύουμε ότι το σχήμα των ΕΑΑΚ μπορεί να μας κατηγορεί ότι «υποκλινόμαστε μοιρολατρικά στα σχέδια της εταιρίας» ή ότι περάσαμε στο στρατόπεδο της ΑΓΕΤ, της ΕΕ, της περιφέρειας και Μπέου. Ως αριστερό σχήμα που παρεμβαίνει ενεργά στο φοιτητικό κίνημα, την πόλη και το φοιτητικό σύλλογο, έχουμε τοποθέτηση για την καύση σκουπιδιών, όπως έχουμε και δημόσια ουσιαστική θέση μέσα στο κίνημα της πόλης. Καιρό είχαμε να συναντηθούμε με τους συναγωνιστές λόγω πανδημίας και μάλλον μας ξέχασαν.

Επίσης, καιρό έχει να συναντηθεί και ο φοιτητικός μας σύλλογος, να μαζευτεί στην γενική του συνέλευση, να συζητήσει για τις νέες συνθήκες και να πάρει καινούριες θέσεις με βάση αυτές. Αλλάζουν τα γεγονότα, οι καταστάσεις αλλά και η πολιτική συγκρότηση της νεολαίας, ας ρωτήσουμε λοιπόν τα ΕΑΑΚ, μπορούμε σε αυτή την φάση ως διοικητικό συμβούλιο να έχουμε μία τοποθέτηση/απόφαση συλλόγου που κάνει λόγο για κοινωνικοποίηση εργοστασίων, εργατικό έλεγχο και τις παραγωγικές σχέσεις μέσα στο καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα; Δικαίωμα τους να έχουν αυτή την τοποθέτηση, αλλά ας θυμηθούν ότι ο σύλλογος δεν είναι το σχήμα τους, ας θυμηθούν ότι δεν έχουμε συζητήσει σε μία γενική συνέλευση για κάποιο διάστημα ώστε να γνωρίζουμε και εμείς με την σειρά μας ως ΔΣ την συγκρότησή του συλλόγου πάνω στο ζήτημα και να μπορούμε να έχουμε μία ξεκάθαρη θέση.


Αλλά ας μιλήσουμε για την καύση σκουπιδιών και την στάση που ως Αγωνιστικές Κινήσεις πιστεύουμε ότι οφείλει να έχει το κίνημα της πόλης. Μέσα στον καπιταλισμό και μάλιστα σε έναν εξαρτημένο από το ξένο κεφάλαιο καπιταλισμό, καμία άλλη «λύση» δεν μπορεί να υλοποιηθεί προς όφελος του λαού. Θα είναι σε βάρος του! Οποιαδήποτε εναλλακτική λύση θα υλοποιηθεί με γνώμονα την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και του λαού.

Απέναντι σε όλα αυτά (και ενώ βλέπουμε στην Αμερική σε τι δολοφονικά επίπεδα μπορεί να φτάσει το κεφάλαιο, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα για να προστατεύσουν τα κέρδη και την κυριαρχία τους), είναι λίγο να σταματήσει η καύση σκουπιδιών και να εμποδιστεί η δημιουργία του εργοστασίου SRF; Δεν είναι αρκετό για τα ΕΑΑΚ να καταφέρει η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία να οργανωθεί και να συσπειρωθεί απέναντι σε αυτό το μέτωπο; Δεν βρίσκουν προοπτική οι συναγωνιστές σε αυτό; Είναι «άσφαιρα πυρά» να βάλει ο λαός ουσιαστικό φρένο στην καύση σκουπιδιών και την δημιουργία ενός νέου εργοστασίου δηλαδή να βάλει φραγμό στην επίθεση του κεφαλαίου στο δικαίωμα στην ζωή και την υγεία;

Καθόλου λίγα ερωτήματα και καθόλου εύκολα να απαντηθούν από το κίνημα λέμε εμείς στα ΕΑΑΚ που ήδη έχουν πάει τον «αγώνα» ένα βήμα παραπέρα και μιλάνε για εργατικό έλεγχο σε μία περίοδο που οι απεργίες των εργαζομένων με το ζόρι καταφέρνουν να μαζικοποιηθούν. Μέσα στον καπιταλισμό-ιμπεριαλισμό ο μόνος που θα έχει λόγο για την λειτουργία του θα είναι η αστική τάξη και οι διάφορες κυβερνήσεις της. Η αστική τάξη λοιπόν, κανένα εργοστάσιο δεν θα μετακινήσει, καμία παραγωγή δεν θα αλλάξει για το λαό.

Αυταπατούνται οι συναγωνιστές αν πιστεύουν ότι το κίνημα έχει ρόλο να αλλάξει το χαρακτήρα λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος. Ο ρόλος του κινήματος είναι να παλεύει ενάντιά του, να σταματάει την σάπια πολιτική του, να διεκδικεί δικαιώματα, να βάζει αναχώματα στην επίθεση. Προτείνουμε στα ΕΑΑΚ αφήσουν τα έτοιμα πρόγραμμα για να μπορέσουν να φτάσουν ομαλά και όμορφα σε μία ουτοπική κατάσταση που θα έχουν λόγο για το πως θα λειτουργήσει ο καπιταλισμός και να επικεντρωθούν στις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στο κίνημα και την ύφεση που περνά, η οποία βάζει κάποια σοβαρά καθήκοντα στην Αριστερά που τα ΕΑΑΚ προσπαθούν να προσπεράσουν. Ας δουν ξανά τι μπορεί να συσπειρώσει τον κόσμο απέναντι στην συνολική επίθεση που δέχεται χωρίς να αποπροσανατολίζουν τις ήδη αποπροσανατολισμένες συνειδήσεις του λαού και της νεολαίας από τον πρωταρχικό στόχο, που –σε αυτή την περίπτωση– είναι το αίτημα πάλης για να σταματήσει η καύση.

Στην ουσία, το ζήτημα στο οποίο διαφωνούμε με τα ΕΑΑΚ είναι ότι, ως Αγωνιστικές Κινήσεις, πιστεύουμε ότι ο δόμος της μαζικής αντίστασης και της διεκδίκησης είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να ακολουθήσει ο λαός και η νεολαία για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά του σε ζωή-υγεία-δουλειά με αξιοπρεπείς όρους.

Αν για τα ΕΑΑΚ αρκεί να κατέβει ένα πανί με την υπογραφή του συλλόγου για εμάς δεν αρκεί. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις παλεύουμε μέσα από τα φοιτητικά όργανα πάλης μας, τους συλλόγους και τις Γενικές Συνελεύσεις, για την οικοδόμηση μαζικού, πολιτικού, ανεξάρτητου από το κράτος φοιτητικού κινήματος που θα μάχεται στο πλευρό της εργατική τάξης και του λαού απέναντι στην κυβέρνηση-τον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό.

Ας καταλάβουν τα ΕΑΑΚ ότι η πολιτική της μόλυνσης και του τσακίσματος κάθε δικαιώματος είναι μία πολιτική που δεν μεταρρυθμίζεται σε κάτι φιλολαϊκό αλλά οφείλει να ανατραπεί ουσιαστικά, χωρίς κόλπα και υπερεπαναστατικές κούφιες κινήσεις που δεν πατάνε στην πραγματικότητα και βοηθούν στην αναγκαία συγκρότηση του κόσμου.

Στις 5 και 13 Ιούνη συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις και καλούμε τα μέλη του φοιτητικού συλλόγου αλλά και την υπόλοιπη νεολαία να δώσει το παρόν και να παλέψει για το δικαίωμα στον καθαρό αέρα, την υγεία και την δουλειά. Τη νίκη θα την φέρει η μαζική αντίσταση και διεκδίκηση.

Να σταματήσει η καύση σκουπιδιών.
Όχι στο εργοστάσιο SRF.
Αγώνας για το δικαίωμα σε σπουδές-δουλειά-ελευθερίες-υγεία-καθαρό αέρα.
Όλοι στις κινητοποιήσεις 5/6 στις 17:30 την παραλία και στις 13/6 στις 18:00 στο Νοσοκομείο.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου