Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Οι ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς δεν καλύπτουν Φτώχεια - Εκμετάλλευση - Εκβιασμούς


• Με τις γνωστές τυμπανοκρουσίες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μικτά και την κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους κάτω των 25 ετών. Και η υπουργός Εργασίας υπέγραψε την απόφαση, όπως προβλέπουν τα μνημόνια και ο νόμος Βρούτση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Το σύστημα της εκμετάλλευσης και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν έχουν «συνέχεια» στην επίθεσή τους ενάντια στην εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία.  

Για τους εργαζόμενους οι «αυξήσεις» αυτές δεν αποτελούν παρά μία «σταγόνα στον ωκεανό» του πραγματικού κόστους της ζωής τους που μαστίζεται από συνεχείς αυξήσεις στις τιμές και τις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, από τα φορολογικά χαράτσια και τους έμμεσους φόρους κατανάλωσης. Και το γεγονός ότι αυτές οι «αυξήσεις» δεν κερδήθηκαν από αγώνες των εργαζομένων και των νέων, αλλά από την «μεγαλοθυμία» της κυβέρνησης, τις κάνει ευάλωτες απέναντι στο κεφάλαιο και στην εργοδοσία που ήδη ξεκίνησαν την επίθεση για την εξαέρωσή τους.


• Σε μία περίοδο όπου στους χώρους δουλειάς το κεφάλαιο και η εργοδοσία καταργούν στην πράξη κάθε κατάχτηση και δικαίωμα των εργαζόμενων με τον εκβιασμό της κόλασης της ανεργίας, ακόμα και γι’ αυτές τις «αυξήσεις», τα αστικά ΜΜΕ περιγράφουν ήδη και δίνουν «ιδέες» στους εργοδότες πώς μπορούν να τις καταργήσουν: είτε με πλαστές καταστάσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας, είτε με μετατροπή της πλήρους σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία, είτε με το γνωστό τρόπο της επιστροφής, ακόμα και με τη βία. Και όλα αυτά στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και του δήθεν «μεγαλώματος της πίτας» από την οποία τρώνε μόνο το κεφάλαιο και η εργοδοσία, ενώ οι εργαζόμενοι πρέπει να περιοριστούν στα ψίχουλα και να λένε και ευχαριστώ.  


Τα ίδια και με την κοινωνική ασφάλιση, τα ίδια και με τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τα ίδια και με τις ειδικότητες, τα ίδια και με την προϋπηρεσία. Η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζόμενων μέσα στους χώρους δουλειάς είναι σε διωγμό, με τρομοκρατικές απολύσεις, εκβιασμούς και απειλές, ενώ ταυτόχρονα κεφάλαιο-εργοδοσία στήνουν και τα δικά τους «σωματεία» για να ελέγχουν τις αντιδράσεις των εργαζόμενων.

• Ό,τι έχει καταχτήσει η εργατική τάξη και ο εργαζόμενος λαός έχουν κερδηθεί με αγώνες και θυσίες. Και σήμερα που υπάρχει μία γενική οπισθοχώρηση του εργατικού κινήματος απέναντι στην επίθεση κεφαλαίου-κυβερνήσεων-ΕΕ-ΔΝΤ, όλα χάνονται. Και θα χαθούν ακόμα περισσότερα –παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ– καθώς αυτή η επίθεση κλιμακώνεται. Επίθεση που το μέτωπό της συγκροτούν το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που εφαρμόζει τις επιταγές τους, η ΝΔ που θέλει οι «αυξήσεις» να παρακολουθούν τα ποσοστά της «ανάπτυξης» και όλοι οι απολογητές του συστήματος που εξυμνούν τη φτώχεια και την εξαθλίωση των εργαζόμενων σαν το τίμημα της «ανταγωνιστικότητας» και της «ανάπτυξης».  

Σήμερα οι εργάτες και οι εργαζόμενοι πρέπει να ανοίξουν έναν αγωνιστικό δρόμο πάλης και διεκδίκησης. Στηριγμένοι στις δικές τους δυνάμεις, στη δική τους οργάνωση και αλληλεγγύη. Κόντρα στην υποταγμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ και σε όλο το συρφετό των εργατοπατέρων. Κόντρα στις αυταπάτες που σπέρνει το ΠΑΜΕ ότι τάχα μπορούν να επιστραφούν οι απώλειες των εργαζόμενων με σχέδια νόμου στη Βουλή. Κάθε υποχώρηση, κάθε «συνεννόηση» με τον ταξικό αντίπαλο, κάθε βήμα προς τα πίσω απέναντι σε κεφάλαιο-εργοδοσία θα φέρνει ακόμα μεγαλύτερη επίθεση, ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση των όρων αμοιβής και δουλειάς.           

Για να αλλάξουν οι συσχετισμοί μέσα στους χώρους δουλειάς υπέρ των εργαζομένων, ο μόνος δρόμος είναι ο μαζικός, οργανωμένος και αταλάντευτος αγώνας!  

• ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ  

• ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ



http://taxikiporeia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου