Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Ανακοίνωση της Ταξικής Πορείας ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία στην ΒΙΣ

Αλληλεγγύη στους εργάτες της ΒΙΣ
Να αντισταθούμε σε δουλειά και ζωή «λάστιχο»

Η Ταξική Πορεία καταγγέλλει σε όλους τους εργαζόμενους τον εκβιασμό της εργοδοσίας στην ΒΙΣ (βιομηχανία χαρτοκιβωτίων του ομίλου Φιλίππου) να επιβάλει για δύο μήνες από 22/2 έως 12/04/2019 εκ περιτροπής εργασία ( τετραήμερο ) με την δικαιολογία των «δυσκολιών στην προμήθεια πρώτης ύλης». Παρά την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργατών και  του εργοστασιακού σωματείου που καταγγέλλουν την εργοδοσία ότι ρίχνει τα βάρη στις πλάτες τους και τους εκβιάζει ωμά ή να αποδεχθούν την εκ περιτροπής εργασία ή απολύσεις, η διοίκηση της ΒΙΣ ξεκίνησε την εφαρμογή του αντεργατικού μέτρου.

Είναι ξεκάθαρο ότι το κεφάλαιο , ντόπιο ή ξένο , μπροστά στον στόχο για την αύξηση των κερδών του δεν υπολογίζει ούτε την δουλειά, ούτε την ζωή των εργατών. Σκοπεύει να τους μετατρέψει σε σύγχρονους δούλους χωρίς δικαιώματα που θα δουλεύουν όσο και όποτε , το κεφάλαιο θέλει και θα τους πληρώνει όσο και όποτε πάλι το κεφάλαιο θα αποφασίζει. Δουλειά και ζωή για τους εργάτες «λάστιχο» με στόχο το « μεγάλωμα της πίτας» όπως λένε την αύξηση της κερδοφορίας του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου που στο τέλος την … τρώει  ολόκληρη.

Η κατάσταση αυτή των εκβιασμών της εργοδοσίας έχει γίνει καθεστώς στα μεγάλα εργοστάσια αλλά και σε όλους τους χώρους δουλειάς. Ένα καθεστώς που προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι το μοναδικό που μπορούν να έχουν οι εργαζόμενοι αν θέλουν να έχουν δουλειά και μεροκάματο αλλιώς περιμένει η κόλαση της ανεργίας. Με αυτό τον εκβιασμό έχουν ισοπεδώσει όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και όλου του εργαζόμενου λαού που απόσπασαν με αγώνες και θυσίες.

Δύο δρόμοι ανοίγονται σήμερα μπροστά σε όλους τους εργαζόμενους, ο ένας είναι αυτός της οπισθοχώρησης και της υποταγής στην επίθεση του κεφαλαίου με τεράστιες συνέπειες στην δουλειά, το μεροκάματο και την ίδια την ζωή τους, ο άλλος είναι ο  δρόμος της Αντίστασης και της Διεκδίκησης, της Οργάνωσης και του συλλογικού αγώνα. Δρόμος δύσκολος αλλά αναγκαίος για πλήρη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή καθώς καθημερινά αποκαλύπτεται ότι όσο οι εργαζόμενοι υποχωρούν και δείχνουν «κατανόηση» τόσο μεγαλώνει η επίθεση του κεφαλαίου και τα αντεργατικά μέτρα διαδέχονται το ένα το άλλο.

Σήμερα οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι στους εργάτες της ΒΙΣ και σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση που θα αποφασίσουν, όπως τον απεργιακό αγώνα του Σεπτέμβρη  2015 όταν η εταιρεία έκλεισε το τμήμα παραγωγής χαρτιού και έστειλε στην ανεργία πάνω από 30 εργάτες με την δικαιολογία ότι έτσι «εξασφαλίζεται σε μακροπρόθεσμη βάση η βιωσιμότητα της βασικής μονάδας παραγωγής της εταιρείας».

Η Αντίσταση και η Διεκδίκηση δεν είναι υπόθεση μόνο των εργατών της ΒΙΣ αλλά όλων των εργαζόμενων που πρέπει να σχηματίσουν το δικό τους ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΛΗΣ απέναντι σε εργοδοσία – κεφάλαιο – αστικές κυβερνήσεις – ΕΕ – ΔΝΤ μέσα από την δική τους οργάνωση στους χώρους δουλειάς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου