Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Τρίτη 7 Απριλίου 11πμ | Ημέρα Διαμαρτυρίας για τα τεκταινόμενα στην Υγεία

Η Επιστολή Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου – Κέντρων Υγείας Μαγνησίας (ΕΙΝΚΥΜ) για την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας:

 Προς:

Το Υπουργείο Υγείας – Υπουργό Υγείας, Υφυπουργό Υγείας
Τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου Αχιλλοπούλειο – Διοιηκητή, Υποδιοικητή, Διοικητικό Συμβούλιο
Την 5η ΥΠΕ – Διοικητή, Υποδιοικητές, Προϊστάμενο διαχείρισης ανθρώπινων πόρων
Βουλευτές και πολιτικούς φορείς
ΜΜΕ
Κάθε ενδιαφερόμενο
 
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε όλοι τη σημερινή “Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας η οποία αφορά στην ένταξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού SARS-CoV-2”.

Σχεδόν εννέα μήνες πέρασαν την ανάληψη των καθηκόντων του Υπουργού. Ενώ ευθείς εξαρχής ζητήσαμε την πλήρωση των κενών θέσεων των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και την αύξηση του μισθού των νεοδιόριστων ιατρών, η τωρινή ανακοίνωση του Υπουργείου γεννάει πολλά ερωτηματικά. Το Υπουργείο Υγείας, αντί να προσλάβει μόνιμους ιατρούς (και ενώ ακόμη περιμένουμε την υλοποίηση των κουτσουρεμένων προσλήψεων από πέρυσι), προσφέρει μισθό 2000 ευρώ σε όποιον ιδιώτη θελήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη Δημόσια Υγεία. Αλλά δεν μένει μόνο εδώ, οι ιδιώτες ιατροί θα λαμβάνουν και ειδική μοριοδότηση, όπως λαμβάνουν όσοι  εργάζονται σε ακριτικές περιοχές.

Χαιρετίζουμε λοιπόν την αναγνώριση από το Υπουργείο Υγείας ότι ο μισθός του πρωτοδιόριστου ειδικού πρέπει να είναι 2000 ευρώ ή μήπως αυτό αφορά μόνο στους ιδιώτες που θα έρθουν στα Νοσοκομεία. Ελπίζουμε αυτή η αδικία να διορθωθεί άμεσα. Πως είναι δυνατόν ο νεοδιόριστος μόνιμος ιατρός που εργάζεται και εφημερεύει και στηρίζει χρόνια τη Δημόσια Υγεία να ξεκινάει από λιγότερο από 1300 ευρώ και ο ιδιώτης να ξεκινάει από 2000 ευρώ. Δεν γίνεται, ο ιατρός του ίδιου Νοσοκομείου να μην μοριοδοτείται όταν είναι μόνιμος και να μοριοδοτείται ο ιδιώτης ιατρός που μόλις ανέλαβε υπηρεσία. Τον ίδιο κορονοϊό SARS-CoV-2, στις ίδιες συνθήκες θα αντιμετωπίσουν και οι δύο. Μόνο που ο αδικημένος είναι αυτός που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Ζητάμε την άμεση πρόσληψη των ιατρών που βρίσκονται στη διαδικασία της κρίσης (14 για το Νοσοκομείο του Βόλου).

Ζητάμε την άμεση επαναπροκύρηξη των 6 μόνιμων θέσεων του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών που είναι κενές.

Ζητάμε επιπλέον, την άμεση πρόσληψη 5 ειδικών Παθολόγων και δύο Παιδιάτρων στο Νοσοκομείο του Βόλου λόγω εκτάκτων αναγκών.

Ζητάμε κατόπιν της δικής σας εκτίμησης ο μισθός του νεοδιόριστου ειδικού ιατρού να γίνει και για τους μόνιμους ιατρούς των Νοσοκομείων 2000 ευρώ και όχι μόνο για τους ιδιώτες.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι τα υποστελεχωμένα Νοσοκομεία της χώρας κρατάνε Θερμοπύλες. Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι, στα υποστελεχωμένα Νοσοκομεία της χώρας ήδη λειτουργούν νέες δομές νοσηλείας για τα ύποπτα κρούσματα κορονοϊού. Προσλάβετε μόνιμους ιατρούς πριν η κατάσταση γίνει έκρυθμη.


Εμείς θα κρατάμε Θερμοπύλες κύριε Υπουργέ, εσείς;


Με εκτίμηση



         Ο Πρόεδρος                                                                                                   Ο Γραμματέας

Δρ. Παύλος Μαλινδρέτος                                                                                      Ηλίας Καραμέτος




Η ανακοίνωση της Ταξικής Πορείας Υγειονομικών για τις 7/4:


#epimenoumediekdikoume

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η κατάσταση στα νοσοκομεία (παρ’ όλα τα χειροκροτήματα, την υποκριτική «αναγνώριση» της προσφοράς μας από την κυβέρνηση, αλλά και την ουσιαστική αναγνώριση από το λαό) πάει από το κακό στο χειρότερο.

Τα μέσα προστασίας και κυρίως οι μάσκες υψηλής προστασίας είναι δυσεύρετες ακόμα και στα νοσοκομεία αναφοράς. Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ συνεχώς κατεβάζουν τα στάνταρ. Έτσι, γιατρός των επειγόντων θεωρείται «καλυμμένος» ακόμα και με απλή μάσκα. Οι εργαζόμενοι παροτρύνονται να αντιμετωπίζουν τα ύποπτα περιστατικά με λιγότερα μέσα προστασίας από ό,τι τα επιβεβαιωμένα, με κίνδυνο να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό. Μετά την επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, η καραντίνα για τους υγειονομικούς είναι 7 μέρες ενώ στους υπόλοιπους 14. Υπάρχουν και περιπτώσεις όπως πχ στους τραυματιοφορείς του ΓΝΑ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, αλλά και στο ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ, που δεν μπήκε κανείς σε καραντίνα και ούτε έκαναν όλοι το τεστ.

Ήδη, ένας συνάδελφός μας είναι νεκρός, 70 θετικοί και περίπου 400 σε καραντίνα, σε λιγότερο από ένα μήνα και ενώ όλα πάνε σύμφωνα με το καλό σενάριο. Άδεια ειδικού σκοπού έχουν πάρει ελάχιστοι, αφού δε βγαίνει το πρόγραμμα. Ακόμα και συνάδελφοι με προβλήματα υγείας παραμένουν στην πρώτη γραμμή της μάχης χωρίς όπλα και μέσα προστασίας.
Η κυβέρνηση και οι ειδικοί διατυμπανίζουν στα κανάλια ότι «είμαστε έτοιμοι» και «θα μας παρέχουν ό,τι χρειαστούμε», ενώ στην ουσία μας αφήνουν απροστάτευτους. Γιατί μια απλή μάσκα δεν θεωρείται προστασία.         

Αντί να προχωρήσουν σε μαζικά τεστ στο λαό, ούτως ώστε να μελετηθεί καλύτερα ο ιός, τα περιορίζουν σημαντικά και προτείνει στους πιθανούς φορείς να μείνουν σπίτια τους. Δεν έχουν γίνει τεστ ακόμα και σε ανθρώπους που έχουν έρθει από το εξωτερικό, ενώ συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά εργοστάσια και άλλοι μεγάλοι χώροι δουλειάς χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης για τους εργαζόμενους.

Για τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού (35.000 σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ), δεν γίνεται καμιά σοβαρή προσπάθεια να καλυφθούν. Έτσι, μετά την προκήρυξη 2.000 θέσεων έχουμε έκκληση σε τελειόφοιτους και απόφοιτους για εθελοντική εργασία. Οι γιατροί άλλων ειδικοτήτων με ταχύρρυθμα σεμινάρια θα μάθουν να διασωληνώνουν και να παρακολουθούν διασωληνωμένους ασθενείς. Συχνές είναι και οι μετακινήσεις σε άλλο τμήμα, ακόμα και άλλο νοσοκομείο, του υπάρχοντος προσωπικού.

Σαν χώρα έχουμε τη χειρότερη αναλογία κρεβατιών ΜΕΘ και πληθυσμού. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να προσλάβει προσωπικό, ν’ ανοίξει τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ που υπάρχουν και άλλα που θα χρειαστούν, προτίμησε να νοικιάσει και μάλιστα στη διπλή τιμή.

Απ’ όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους είναι υποκριτικό. Εκτός από να μας συστήνει να μείνουμε στο σπίτι, έχει κάνει ελάχιστα από αυτά που όφειλε για την προστασία τη δική μας όσο και του λαού.

Οφείλουμε λοιπόν στους εαυτούς μας και το λαό να παλέψουμε για:

ΑΜΕΣΕΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ!
ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ!
ΑΝΟΙΓΜΑ ΝΕΩΝ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ • ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ • ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ!
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ!
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΑ ΩΡΑΡΙΑ!
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΩΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ, ΜΕ Ο,ΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ.
ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΑ ΒΑΕ!
ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!
ΙΣΗ, ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου