Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020

Απάντηση των Αγωνιστικών Κινήσεων στην καταγγελία της ΠΚΣ

Η απάντηση μας στην καταγγελία της ΠΚΣ μπορεί να μην εμπεριέχει τα αστειάκια του ίδιου επιπέδου, ελπίζουμε όμως να ξεκαθαρίζει κάπως τους προβληματισμούς των «συναγωνιστών». Πάμπολλες φορές μας έχουν δείξει τις ικανότητές τους στην χρήση του «χιούμορ» ως πολιτική αντιπαράθεση -δεν μπορούμε να συμβαδίσουμε.
Σε μία περίοδο που τα όργανα των φοιτητικών συλλόγων καλούνται να πάρουν θέση απέναντι σε διάφορα ζητήματα που προκύπτουν, το ΔΣ της Αρχιτεκτονικής Βόλου αντάλλαξε ψηφίσματα και τοποθετήσεις μέσω e-mail λίγο πριν τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών στις 7 Απριλίου. Κατατέθηκαν δύο ψηφίσματα των Αγωνιστικών Κινήσεων, ένα από τα οποία αφορούσε και στήριζε αυτή την κινητοποίηση. Η απάντηση των συναδέλφων της ΠΚΣ ήταν το αντίστοιχο ψήφισμα τους για τις 7 Απρίλη, με το κομμάτι για την εθελοντική αιμοδοσία, το οποίο, ωστόσο, ψήφισμα έμπαινε αντιπαραθετικά από την στιγμή που αφορούσε το ίδιο ζήτημα.
Γιατί, λοιπόν, μια αριστερή φοιτητική δύναμη όπως οι Αγωνιστικές Κινήσεις που τάχθηκε υπέρ της κινητοποίησης τσουβαλιάστηκε με την κυβερνητική ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που με τη γνωστή συστηματική άποψη διαφωνούσε; Τι ακριβώς αφορά αυτή η καταγγελία; Τις φοιτητικές δυνάμεις που στάθηκαν ενάντια στην κινητοποίηση των υγειονομικών στις 7 Απρίλη ή τις φοιτητικές δυνάμεις που δεν στήριξαν την πολιτική άποψη της ΠΚΣ; Γιατί αν το ζήτημα είναι το δεύτερο, γιατί δεν ξεκαθαρίζουν οι συνάδελφοι της ΠΚΣ στην καταγγελία τους που διαφωνούν με τις Αγωνιστικές Κινήσεις μιας και μας αναφέρουν;


Είχαν ένα ολόκληρο ψήφισμα με την πολιτική μας άποψη. Μήπως απλά ενοχλήθηκε η ΠΚΣ που κάναμε ουσιαστική αντιπαράθεση στο κείμενό τους και δεν μπόρεσαν να απαντήσουν αναλόγως;
Πολλές σπαζοκεφαλιές και πολλή λάσπη στις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις από την ΠΚΣ, αυτό είναι σίγουρο.
Οι συνάδελφοι της ΠΚΣ μάλλον έχουν όλα τα θέματα λυμένα. Απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης που συνεχίζει να εμποδίζει την πρόσβαση των φτωχών και λαϊκών στρωμάτων σε δωρεάν περίθαλψη στον δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, καλούν τους φοιτητές των σχολών υγείας να γίνουν εθελοντές στα νοσοκομεία και το βαφτίζουν εργατική αλληλεγγύη. Δίνουν άλλοθι στο σύστημα και την κυβέρνηση που αρνούνται να στελεχώσουν τα νοσοκομεία και να πάρουν οποιοδήποτε μέτρο πρόληψης και περίθαλψης ενάντια στον ιό. Αλλά όχι, η ΠΚΣ έχει έτοιμες τις λίστες με τις αποπροσανατολιστικές συνδιαχειριστικές της προτάσεις πριν καν επιρρίψει τις ανάλογες ευθύνες στην κυβέρνηση και την αντιλαϊκή και επικίνδυνη πολιτική του συστήματος.
Προκλητικό η ΠΚΣ να κάνει αστειάκια με ζητήματα όπως οι δωρεάν διαγνωστικοί έλεγχοι για τον ιό. Συμπολίτες μας με συμπτώματα πληρώνουν από τη υστέρημα τους τη διάγνωση σε ακριβή τιμή, ή αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή, ενώ από την άλλη οι οικονομικά εύποροι με προκλητικό τρόπο δημοσιοποιούν τους ελέγχους τους σαν να πρόκειται για μια εύκολη, καθημερινή διαδικασία. Την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτή την πολιτική σε βάρος του λαού την έχει η κυβέρνηση που κωφεύει στην λαϊκή απαίτηση και αρνείται να προμηθευτεί τον κατάλληλο αριθμό τεστ. Δεν θέλει να επιβαρυνθεί με το οικονομικό κόστος της εφαρμογής των δωρεάν, μαζικών διαγνώσεων. Ίσως η ταξική μας σκοπιά πάνω στο ζήτημα δεν μας αφήνει να καταπιούμε το αστειάκι.
Την στιγμή που η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία έχουν απέναντί τους ένα σύστημα που πέρα από το κέρδος δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί για την προστασία μας και μέσα σε αυτή την δύσκολη περίοδο συνεχίζει να επιτίθεται λυσσαλέα στα δικαιώματα μας σε υγεία-δουλειά-σπουδές-ελευθερίες. Είναι η ώρα η ΠΚΣ να αρχίσει να αναζητεί άλλες μεθόδους πολιτικής αντιπαράθεσης γιατί τα ζητήματα είναι κρίσιμα και ως αριστερές δυνάμεις που παρεμβαίνουμε στο φοιτητικό κίνημα είναι καλό να αφήσουμε την λάσπη κάπου πίσω μας.
Πρέπει να οργανωθούμε και να απαιτήσουμε:
  • ΑΜΕΣΕΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ!
  • ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ!
  • ΑΝΟΙΓΜΑ ΝΕΩΝ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ
  • ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ
  • ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ!
  • ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ!
  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΑ ΩΡΑΡΙΑ!
  • ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΩΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ, ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ. ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΑ ΒΑΕ!
  • ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!
  • ΙΣΗ, ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Σημείωση: Η ΠΚΣ είχε προτάσεις στην κυβέρνηση και για την εκπαίδευση. Απαντάνε στο εύλογο ερώτημα που απασχολεί χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες για την μοίρα των εξαμήνων και των εξεταστικών μας με αναπληρώσεις και φροντιστηριακά μαθήματα, με αύξηση των εργαστηριακών ομάδων και ωρών, όταν ανοίξουν τα ιδρύματα, με τη γενίκευση και την καθολική πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή λειτουργίας, με απαλλακτικές εργασίες είναι δυνατόν να διασφαλιστεί το εξάμηνο και να μην παραταθεί μέχρι τέλη Αυγούστου. Να φτύσουμε αίμα δηλαδή σε απάνθρωπα εντατικοποιημένους ρυθμούς σπουδών. Και όποιοι φοιτητές δουλεύουν εκείνη την περίοδο των φροντιστηριακών μαθημάτων, εντάξει, ας τους δείξουμε εργατική αλληλεγγύη. (Τα μαυρισμένα αποτελούν απόσπασμα από το δεύτερο ψήφισμα που κατέθεσε η ΠΚΣ στο ΔΣ).
Σημείωση 2: Στο ΔΣ κατατέθηκαν συνολικά πέντε ψηφίσματα (Αγωνιστικών Κινήσεων και ΠΚΣ), δύο από τα οποία στήριζαν την κινητοποίηση των υγειονομικών στις 7 Απρίλη και που μετά την ψηφοφορία πέρασαν ως αποφάσεις του συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου