Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Παύση αγώνων: Αναγκαιότητα ή πειθαναγκασμός; (σχετικά με το συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών)


Έχουμε μπροστά μας το αυριανό συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών και το εργοστάσιο SRF. Ταυτόχρονα όμως παρουσιάζονται και «αντιδράσεις» απέναντι στη διεξαγωγή του λόγω κορωνοϊού. 

Τι σημαίνει για τους εργαζόμενους και τη νεολαία του Βόλου αυτό το συλλαλητήριο; 

Σημαίνει:

  • Την άρνησή τους στη μόλυνση και τις αρρώστιες
  • Τη διάθεσή τους να αγωνιστούν για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να ζουν και να εργάζονται σε ένα υγιές περιβάλλον, το δικαίωμά τους στην ίδια τη ζωή

Θα μπορούσε να πει κάποιος πως γίνεται εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού οπότε αυτό δρα ανασταλτικά στη μαζικοποίησή του. Εύλογη η ανησυχία από πολλούς που θα ήθελαν να συμμετάσχουν. Εξάλλου οι προηγούμενες διαδηλώσεις όσο και η μαθητική φέτος είχαν χιλιάδες κόσμο.

Ας το δούμε όμως και από την ανάποδη.


Σήμερα το πρωί δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο μας ενημερώνουν ότι έχουν γίνει καταγγελίες για διακοπές υδροδότησης σε νοικοκυριά και μάλιστα σε μια περίοδο σαν κι αυτή όπου το πλύσιμο των χεριών όπως μας λένε είναι απαραίτητο μέτρο προφύλαξης.

Εδώ και χρόνια, η ΝΔ και τα υπόλοιπα δεξιά κόμματα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως το προσωπικό του δημοσίου είναι πολυπληθές. Πως θα πρέπει να μειωθεί. Μάλιστα η πρόταση ενός συμβούλου της ΕΚΤ στα πρώτα χρόνια εφαρμογής των μνημονίων ήταν να μειωθεί στο μισό! Έτσι μια σειρά από νοσοκομεία μπήκαν στη λίστα για κλείσιμο και ταυτόχρονα χωρίς νέες προσλήψεις, το προσωπικό των νοσοκομείων προσπαθεί να τα βγάλει πέρα.

Τα Κέντρα Υγείας έχουν ρημάξει. Στηρίζονται σε δωρεές ενώ και εκεί το προσωπικό προσπαθεί να καλύψει κενά. Όσοι μάλιστα ζουν σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές επωμίζονται και το κόστος μετακίνησης προκειμένου να κάνουν εξετάσεις σε ιδιώτες. 

Να μιλήσουμε όμως και για την ταμπακιέρα.

Αυτοί που τώρα απαγορεύουν συναθροίσεις και σε λίγο θα απαγορέψουν διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις με πρόσχημα την προστασία από τον κορωνοϊό, είναι αυτοί που νομιμοποίησαν την καύση σκουπιδιών! Είναι αυτοί που υπέγραψαν να καίγονται στο Βόλο το 1/6 των σκουπιδιών της Ευρώπης! 

Στον Βόλο, η υγεία του λαού και της νεολαίας, δεν απειλείται μόνο από τον κορωνοϊό. Απειλείται και από τη βρώμα του καρκίνου. Μια διαδήλωση λοιπόν αύριο έχει ουσία. Να υπογραμμίσει την άρνηση του λαού μας απέναντι στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Σε ένα σύστημα που προωθεί την αποκατάσταση για να βγάζει το κατιτίς του σε βάρος της πρόληψης. Σε μια πολιτική που πετάει το μπαλάκι στο λαό και του ρίχνει την αποκλειστική ευθύνη για την πρόληψή του.

Μια διαδήλωση ενάντια στην καύση είναι ταυτόχρονα και διαδήλωση για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην υγεία. Για τη διεκδίκηση ίσης δωρεάν και χωρίς περιορισμούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους.

Και αυτός είναι ακόμη ένας βασικός λόγος που το συλλαλητήριο οφείλει να γίνει στο κέντρο του Βόλου.


ΜΒ – μέλος του ΚΚΕ(μ-λ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου