Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Ναι, να προφυλαχθούμε από τον κορωνοϊό. Αλλά δε θα σιωπήσουμε κιόλας!

Μας λένε πως ο αριθμός των νεκρών που θα υπάρξουν εξαρτάται από το αν θα αντέξει το σύστημα υγείας. Επίσης μας λένε πως το αν θα αντέξει το σύστημα υγείας εξαρτάται από την καραντίνα ή αλλιώς τον αυτοπεριορισμό μας προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Τί κάνουν;  Μας ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών! 

Και μας δουλεύουν κι από πάνω!

Γιατί ενώ λίγο καιρό πριν η κυβέρνηση έλεγε πως είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό, τώρα ο πρωθυπουργός μας λέει κάντε κοκούνινγκ. Λες και όλοι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα ή καλύτερα την πολυτέλεια να σταματήσουν να εργάζονται! Όταν οι λογαριασμοί τρέχουν, όταν εκτός από το σουπερμάρκετ πρέπει να πληρώσεις αντισηπτικά, γάντια, μάσκες ακόμα και το τεστ για το κορωνοϊό, τότε πώς να σταματήσεις να δουλεύεις;  Αλλά ακόμη και σε όσους εργάζονται, δεν προσφέρονται σε όλους τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. 

Η πανδημία χρησιμοποιείται σαν ευκαιρία των δυνάμεων του κεφαλαίου στην επίθεσή τους απέναντι στους εργαζόμενους για την αύξηση της κερδοφορίας τους. Έτσι η κυβέρνηση επιβάλλει μέτρα που άλλα θα χειροτερέψουν τους όρους δουλειάς και ζωής και άλλα θα βάζουν εμπόδια στις προσπάθειες των εργαζόμενων και της νεολαίας να αντισταθούν και να διεκδικήσουν τα δίκια τους. 

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να ρίχνουν το βάρος στο λαό. Εδώ και καιρό εφαρμόζουν μέτρα έτσι ώστε να πετάξουν τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού εκτός περίθαλψης, μετακυλίοντας το κόστος σε αυτούς. Και αυτό συνεχίζεται και τώρα. 

Η κυβέρνηση και το κράτος έχουν ευθύνες! Να μην το αποσιωπήσουμε επειδή βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο του κορωνοϊού!

Αν πραγματικά νοιάζονταν για την υγεία του λαού δε θα καλούσαν σε ανέξοδα παλαμάκια. Θα στελέχωναν τα νοσοκομεία με γιατρούς και προσωπικό. Θα έκαναν δωρεάν το τεστ του κορωνοϊού σε όλους. Θα  άνοιγαν νέες ΜΕΘ. Θα πρόσφεραν δωρεάν μάσκες, οινόπνευμα, αντισηπτικά κτλ. Δε θα έκλειναν νοσοκομεία, δε θα απέλυαν εργαζόμενους, δε θα τα ιδιωτικοποιούσαν μέσω ΣΔΙΤ. Θα υπήρχε συνολικά ένα σύστημα υγείας που θα έδινε βάρος κυρίως στην πρόληψη και όχι στην αποκατάσταση και μάλιστα προκειμένου να βγάζουν και κάποιοι το κατιτίς τους.

Βέβαια αν τα έκαναν όλα αυτά θα σήμαινε πως απαρνιούνται την ίδια τους τη φύση. Πως αναιρούν αυτό που πραγματικά είναι. Δε νοιάζονται όμως. Για αυτό χρησιμοποιούν το όχημα της «ατομικής ευθύνης». Για να πείσουν το λαό πως είναι συνένοχος για αυτά που έρχονται. Για να «μείνει σπίτι» και να μη ξεσηκωθεί εναντίον τους.

Η δική μας ευθύνη πέρα από το να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τον περίγυρό μας, είναι και να παλέψουμε συλλογικά για τα δικαιώματά μας. Για ίση δωρεάν πρόληψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Για το δικαίωμα σε ανθρώπινους όρους δουλειάς και ζωής. 

Ναι, να προφυλαχθούμε απέναντι στον ιό γιατί θέλουμε να ζήσουμε. Αλλά όχι! Δε θα σιωπήσουμε κιόλας! Δεν είμαστε αναλώσιμοι! 

Ήδη σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία έχουν ξεσπάσει απεργιακές κινητοποιήσεις με αιτήματα για μέτρα προφύλαξης στους εργασιακούς χώρους απέναντι στον κορωνοϊό.  Για παράδειγμα οι ντελιβεράδες στη Μπολόνια της Ιταλίας, οι εργάτες στο εργοστάσιο της Μερσεντές στην Ισπανία, οι εργαζόμενοι της Amazon στη Γαλλία κ.α. Όλοι αυτοί άραγε θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία (σύμφωνα και με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης) ή αντίθετα την υπερασπίζονται; 

19/3/2020

ΜΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου