Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Πανθεσσαλική κινητοποίηση την Κυριακή 24 Σεπτέμβρη, στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας, στις 12:30

ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΑΙΑ ΑΝΤΙΛΑΊΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για να ζήσουμε πρέπει να αγωνιστούμε!

Όσο υποχωρούν τα νερά από τις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας τόσο αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής. Ο τραγικός απολογισμός είναι 17 νεκροί, χιλιάδες πνιγμένα ζώα, καταρρεύσεις σπιτιών, καταστροφές νοικοκυριών, αγροτικού εξοπλισμού, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, μικρομάγαζων επαγγελματιών, δρόμων και σιδηροδρομικού δικτύου, σχολείων. Χιλιάδες είναι οι ξεσπιτωμένοι σε χωριά του κάμπου αλλά και μέσα στην Λάρισα. Πολλά χωριά στην Καρδίτσα ακόμη αποκλεισμένα. 

Ο Παγασητικός ακατάλληλος για αλιεία. Το νερό μολυσμένο στον Βόλο. Λύματα και νεκρά ζώα έχουν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση ασθενειών και μολύνσεων. Εκατοντάδες οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα και λοίμωξη του αναπνευστικού.

Και όλα αυτά γιατί το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις του θεωρούν περιττό κόστος, που πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο, τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, σε μια περιοχή μάλιστα που σχεδόν κάθε χρόνο αντιμετωπίζει πλημμυρικά φαινόμενα, όπως πριν τρία χρόνια με τον «Ιανό». Αδιαφορούν εγκληματικά για την ζωή, την ασφάλεια και το βιός του λαού μας. Έχουν ακέραιες τις ευθύνες για αυτή την τεράστια καταστροφή. Ευθύνες που τις πρώτες μέρες έγιναν «μπαλάκι» ανάμεσα σε κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμους, με σκοπό να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο που μόνος του προσπαθούσε να σώσει ότι μπορούσε να σωθεί. 

Κυβέρνηση, Δήμοι και Περιφέρειες δεν νοιάζονται για το λαό. Από τη μια, μιλάνε προκλητικά για «κλιματική αλλαγή» (θέλοντας έτσι να συγκαλύψουν και να απαλλάξουν το κεφάλαιο από τις ευθύνες του για την καταστροφή του περιβάλλοντος και τη λεηλασία της φύσης) και, από την άλλη, αδιαφορούν για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας μοιράζοντας τα κρατικά κονδύλια και τα διάφορα ΕΣΠΑ σε έργα βιτρίνας και σε έργα για την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου. Και την ίδια στιγμή που δεν χρηματοδοτούνται ή υποχρηματοδοτούνται τα απαραίτητα και αναγκαία έργα για την προστασία του λαού, από την άλλη, ξοδεύονται δισ. και τρισ. για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και στρατιωτικές υποδομές ώστε να εξυπηρετηθούν τα πολεμικά σχέδια των αμερικάνων και η παραπέρα εμπλοκή της χώρας στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση της Ουκρανίας. Αντιπλημμυρικά έργα και ενίσχυση των υποδομών (δρόμοι, γέφυρες, ασφαλή σχολεία) μπορεί να μην γίνονται αλλά οι βάσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην Θεσσαλία συνεχώς μεγαλώνουν, εκσυγχρονίζονται και έχουν κάνει πολεμικό στόχο τον τόπο μας. 

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ότι το κράτος θα είναι κοντά στους πλημμυροπαθείς δεν πείθουν κανένα λαϊκό άνθρωπο. Έχουμε εξάλλου παραδείγματα παλαιότερης στάσης τους (Ιανός, σεισμοί, πυρκαγιές) που το κράτος και η εκάστοτε αστική κυβέρνηση γρήγορα ξέχασαν τις υποσχέσεις τους. Οι πενιχρές αποζημιώσεις που ανακοινώθηκαν σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τους πληγέντες. Πόσο μάλλον όταν από την μία αρχίζουν να εξαιρούν και να βάζουν αστερίσκους για τους δικαιούχους και από την άλλη προτρέπουν τους πληγέντες να πάρουν δάνεια! Οι πλημμυροπαθείς που είναι ξεσπιτωμένοι ψάχνουν για σπίτι να μείνουν και τους ζητούν αστρονομικά ποσά για ενοίκια, καθώς κανένας από κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμους, δεν ενδιαφέρεται για την δωρεάν στέγαση τους.

Η λαϊκή αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε στις πληγείσες περιοχές (με καθαρισμούς σπιτιών, με φιλοξενία πληγέντων, με συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης) είναι αξιοθαύμαστη και δείχνει τις ανεξάντλητες δυνάμεις του λαού όμως δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν από μια τέτοια καταστροφή. 

Απέναντι σε ένα σύστημα και σε ένα πολιτικό προσωπικό που θυσιάζει το λαό στο βωμό του κέρδος και στα μεγάλα συμφέροντα, ντόπια και ξένα, απαιτείται η μέγιστη δυνατή λαϊκή κινητοποίηση.

Η δημιουργία επιτροπών αγώνα και λαϊκών συνελεύσεων στα χωριά και τις γειτονιές, η ενεργοποίηση αγροτικών συλλόγων και εργατικών σωματείων που θα συσπειρώνουν το λαό σε ένα μαζικό διεκδικητικό κίνημα για :
  • Πλήρεις αποζημιώσεις στο 100% για καταστροφές σε σπίτια, ζώα, γεωργικά μηχανήματα.
  • Πλήρεις αποζημιώσεις σε όλους τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους για την απώλεια της σοδειάς και του εισοδήματός τους.
  • Να πληρωθούν τα μεροκάματα των εργαζόμενων που δεν μπόρεσαν να πάνε στην δουλειά τους.
  • Καθαρισμός και απολύμανση των σπιτιών που σώθηκαν.
  • Εξασφάλιση ανθρώπινης και δωρεάν στέγης για όλους όσους έχασαν τα σπίτια τους.
  • Προστασία δημόσιας υγείας (υγειονομική ταφή ζώων, απολυμάνσεις).
  • Καθαρό νερό για ανθρώπινη χρήση.
Για να μείνει ο κόσμος στον τόπο του. Για να μην ξεκληριστεί η μικρομεσαία αγροτιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου