Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Μαζική καταδίκη στον Άγιο Νικόλαο για τη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη!

Η είδηση για το θάνατο του Αντώνη Καρυώτη γέμισε θλίψη την τοπική κοινωνία του Αγίου Νικολάου, καθώς ήταν ένα παιδί γνωστό και αγαπητό το οποίο, όπως λένε όλοι, ήταν πάντα με το χαμόγελο στο στόμα. 

Παιδί φτωχής και πολύτεκνης οικογένειας που, παρά τα προβλήματά του (νοητικά, ομιλία), καθημερινά μοχθούσε με δουλειές του ποδαριού ώστε να συνεισφέρει και αυτός στα έξοδα της επιβίωσης. Η είδηση για το πώς προκλήθηκε ο πνιγμός-δολοφονία του (όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο αδερφός του) πρόσθεσε δίπλα στη θλίψη και την οργή του κόσμου, που είδε με πολύ άμεσο τρόπο ότι μέσα σε αυτό το σύστημα οι ζωές των ανθρώπων (και πόσο μάλλον των φτωχών, των αδύναμων, αυτών που έχουν ιδιαιτερότητες) δε μετράνε.

Η αντιμετώπιση του Αντώνη από το πλήρωμα του πλοίου, που όλοι είδαμε στα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, το οποίο εκτελούσε τις εντολές του καπετάνιου και αυτός με τη σειρά του εφάρμοζε την πολιτική της ναυτιλιακής εταιρίας στην οποία ανήκει το πλοίο, μας υπενθυμίζει με τον πιο ωμό τρόπο ότι μπροστά στα κέρδη τους, τίποτα δεν μπορεί να μπει εμπόδιο. Γι' αυτό άλλωστε το πλοίο έφυγε χωρίς να κοιτάξει πίσω, λες και δε συνέβη τίποτα, η δε εταιρεία, μόλις άρχισε το θέμα να παίρνει διαστάσεις, δήλωσε κυνικά ότι δεν έχει καμία ευθύνη για το συμβάν. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός ναυτιλίας, με τις “ατυχείς” δηλώσεις του. 



Όλα αυτά συντέλεσαν στο να γίνει στον Άγιο Νικόλαο μια μεγαλειώδης συγκέντρωση και πορεία την Τετάρτη το απόγευμα. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης κόσμος που ήξερε τον Αντώνη πήρε το λόγο για να τον αποχαιρετήσει, με τον τρόπο του ο καθένας. Μέσα από τις ομιλίες βγήκε συγκίνηση και θυμός για το συμβάν αλλά και για την κατάσταση που ζούσε ο Αντώνης και η οικογένειά του, με την ανυπαρξία προνοιακών δομών στήριξης όλων αυτών που είναι σε παρόμοια κατάσταση. Μετά το τέλος της διαδήλωσης, αρκετά πηγαδάκια σχηματίστηκαν για την καταρχήν θετική έκπληξη όλων γύρω από την πολύ μαζική συμμετοχή, αλλά και για τον τρόπο που θα υπάρξει συνέχεια γύρω από το θέμα. Το σίγουρο είναι ότι μέσα στο αρνητικό κλίμα της περιόδου που διανύουμε, όπου παρά τα σημαντικά γεγονότα που εξελίσσονται (όπως πυρκαγιές, πλημμύρες κτλ) επικρατεί παγωμάρα, οι κινητοποιήσεις σε Άγιο Νικόλαο και Ηράκλειο δείχνουν τις πραγματικές διαθέσεις και τα αντανακλαστικά του κόσμου και γεννούν την ελπίδα, μέσα από τους αγώνες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου